Veel draagvlak voor realisatie nieuwe beweegplek in Schoorl

Algemeen
Afbeelding
Foto: aangeleverd

In de afgelopen periode is vanuit het Sportakkoord Bergen, dat is opgesteld door sport- en zorgaanbieders, welzijn, onderwijs, de buurtsportcoach vanuit Holland Sport, maatschappelijke partners en de gemeente Bergen, onderzoek gedaan naar de beweegbehoeften van de inwoners van de dorpskernen in Schoorl. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van Schoorl regelmatig bewegen en/of sporten. Desalniettemin is er groot draagvlak voor de realisatie van een aanvullende voorziening. Een gecombineerde beweegplek waar met name jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen sporten en bewegen in de vorm van een pumptrack lijkt het best aan te sluiten bij de huidige behoeften.

Duindorp Schoorl ligt in een prachtige omgeving waar je kunt genieten van zee, strand, bos, duinen en de polder. Voor inwoners en bezoekers die van de natuur houden biedt het dorp veel ruimte om in de natuur te bewegen en te sporten. Hier wordt dan ook veel gebruik van gemaakt; mountainbiken, hardlopen en skaten zijn populaire beweegactiviteiten in het duingebied en op het strand, zo blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek was nodig als input voor diverse projecten vanuit het lokale Sportakkoord, namelijk; verkenning pumptrack, omnisportverenging Duinrand S. en beweegtuin Aagtdorp.

Enquête

Is er behoefte aan een nieuwe of aangepaste plek waar jong en oud kunnen sporten en bewegen? Om deze vraag te kunnen onderzoeken heeft Laura Jonker van Xoet in samenwerking met de inwoners, welzijn, gemeente en de buurtsportcoach een enquête uitgezet. Deze is verspreid op social media maar ook op middelbare scholen, via sportverenigingen, buurtgemeenschappen en woningcorporaties. Ook de jongste inwoners zijn betrokken op de basisschool, waar hun mening werd gevraagd tijdens een beweegspel tijdens de gymles. Dit heeft geleid tot 907 ingevulde enquêtes.

Resultaten
Op basis van de resultaten uit de enquête kan er geconcludeerd worden dat er draagvlak is voor de realisatie van een aanvullende beweegplek. Het resultaat sluit aan op een van de projecten die vanuit inwoners is aangedragen, namelijk de realisatie van een pumptrack. De initiatiefnemers van de pumptrack gaan het initiatief verder uitwerken en dit proces van vormgeving en realisatie wordt ondersteund door expertise vanuit het Sportakkoord. Inwoners die hebben aangeven te willen participeren worden bij de uitwerking betrokken.

Vragen? Neem dan contact op met de buurtsportcoach van Holland Sport, Elles Kraakman, via e.kraakman@hollandsportbv.nl of 06-29319401

* Duindorp Schoorl betreft de wijken: Bregtdorp, Schoorldam, Aagtdorp, Catrijp, Groet, Hargen, Camperduin, Schoorl-Oost en de wijk Schoorl Centrum