Aris en Jannetje in het Museum van Egmond

Algemeen
‘Het Aardappelrooien’, Roeland Koning 1925.  Olieverf 140 x 120 centimeter
‘Het Aardappelrooien’, Roeland Koning 1925. Olieverf 140 x 120 centimeter Foto: Frits van Eck

EGMOND AAN ZEE - ‘Aan het werk’ is het thema van oktober, de maand van de geschiedenis. Welnu, het Museum van Egmond heeft daarvan een prachtig voorbeeld: Jannetje en Aris Krab die aardappels roden op hun landje in de duinen. Roeland Koning maakte dit iconische schilderij in 1925. Destijds is het aan een Amerikaan verkocht en later weer teruggekomen. In het museum hangen nog 13 prachtige werken. De schilder was erg begaan met de Derpers. Hij zei er zelf over: “Ik hou van dat ruwe volk met die karakteristieke koppen en handen. Die harde werkers. Daarom ben ik natuurlijk ook zo vaak teruggegaan naar Egmond aan Zee.” De schilder woonde hier van 1924 tot 1927 maar keerde voor de oorlog nog menig zomer terug om hier te schilderen.

‘Egmondse vissersvrouwen’

Omdat er maar weinig Egmonders wilden poseren, zijn het juist Aris en Jannetje (en nog enkele anderen) die op menig schilderij staan afgebeeld. Zo komt Jannetje Krab-de Groot (Jannetje Boes) ook voor op ‘Egmondse vissersvrouwen’, dat met hulp van vele gulle gevers en de gemeente deze zomer kon worden aangeschaft. Daar is veel belangstelling voor. Onlangs heeft het museum bovendien nog twee tekeningen geschonken gekregen. Daarmee is het totaal aan Roeland Koning werken in het museum op 14 gekomen, een bijzondere collectie.

Leven bij de duinen en de zee

Elk schilderij vertegenwoordigt iets van de bijzondere geschiedenis van het zeedorp. Daarover is nog veel meer in het museum te vinden: Het derper visserskamertje en schuurtje, de oude roeireddingboot, glas-in-loodramen (ook van een monnik en van een ridder, want eens waren zij de baas in Egmond aan Zee) en de klok van de kerk die in zee is gestort. Het verloren gegane Egmond spreekt zeer tot de verbeelding. Er is bovendien een tentoonstelling over Egmond in de Tweede Wereldoorlog.

Museumquiz

Het museum heeft sinds kort iets nieuws, namelijk een uitdagende quiz voor de wat oudere jeugd en jongelui. Voor jongere kinderen is er een plaatjesquiz en zijn er aankleedpoppen. Kom dus in de herfstvakantie naar het Museum! De toegangsprijs is voor de groep van 4 t/m 17 jaar omlaaggegaan naar € 2,- (inclusief de quiz).

Informatie

Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Het museum blijft dit jaar een maand langer elke middag van 14.00 – 17.00 uur open t/m 30 november. Op de website www.museumvanegmond.nl staat veel informatie over de drie Egmonden in heden en verleden, o.a. een rondwandeling door Egmond aan Zee.