Koudste Duinpanneke van Nederland

Algemeen
Boswachter Leon Kelder (rechts) neemt de trofee voor het ‘Koudste Duinpanneke van Nederland’ in ontvangst.
Boswachter Leon Kelder (rechts) neemt de trofee voor het ‘Koudste Duinpanneke van Nederland’ in ontvangst. (Foto: Pieter Bliek)

SCHOORL/ALKMAAR - Donderdagmiddag nam boswachter Leon Kelder namens Staatbosbeheer de trofee voor het ‘Koudste Duinpanneke van Nederland’ in ontvangst. Hij kreeg de trofee uit handen van de Vlaamse vrieskoujager Karel Holvoet. 

Soms is een duinpan 10°C graden kouder dan de directe omgeving  

Vrieskoujager Karel Holvoet starte in 2019 met een onderzoek naar zomernachtvorst in duinpannen. Dit voorjaar raakte de Alkmaarder Pieter Bliek ook besmet met het vrieskouvirus. In de diepste duinpannen van de Nederlandse kust plaatsen Karel en Pieter 11 weerhutjes. Hiermee hoopten ze zomerse vrieskou te vangen. Pieter: “We meten bij Noordwijk, de Kennemerduinen, Egmond aan Zee, Bergen, Schoorl en Camperduin. Morgen gaan we ook op Terschelling drie weerhutjes plaatsen.” De duinpannen zijn overigens niet publiekelijk toegankelijk. 


Bij heldere en windstille nachten kan de temperatuur nogal verschillen met de omgevingstemperatuur. ‘Dat komt doordat koude lucht zwaar is en in de duinpannekes naar beneden glijdt. Daar koelt het dan nog verder af, “ vertelt Karel met een zoete Vlaamse tongval. Helaas vingen ze net geen nachtvorst tijdens de hoogzomerse dagen en haalden ze geen kouderecord. Eenmaal maten ze bij Camperduin +0,1 graad. “Ale he, dat had -0,1 graad moeten zijn”, zucht de Vlaamse vrieskoujager teleurgesteld. 

“Uit metingen kwam de duinpan achter De Klimduin in Schoorl deze zomer telkens als koudste uit de bus, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 8,6°C” vertelt Pieter. “Dit duinpanneke heeft goed z’n best gedaan!” aldus Karel. Boswachter Leon Kelder nam de trofee in ontvangst. Boswachter Leon: “Ik ben ontzettend blij met deze prijs. Het is een hele eer dat uitgerekend deze duinpan van Staatsbosbeheer de koudste is!” 

Afbeelding