Online conferentie geluidsoverlast door motorvoertuigen

Algemeen
Gemeente Bergen organiseert internationale conferentie op 24 november.
Gemeente Bergen organiseert internationale conferentie op 24 november. (Foto: Pexels)

BERGEN - De gemeente Bergen organiseert op woensdag 24 november 2021 een digitale conferentie over geluidoverlast van motorvoertuigen. Bestuurders van alle Nederlandse gemeenten en buurlanden zijn uitgenodigd. Wethouder Erik Bekkering: “Met dit initiatief willen we niet alleen brede samenwerking opzoeken met andere gemeenten en landelijke instanties, het is ook belangrijk dat er continu aandacht is voor dit onderwerp.”

Oplossingen voor excessief lawaai

Met de online conferentie is de gemeente Bergen trekker voor de (gemeentelijke) samenwerking om onnodige geluidoverlast tegen te gaan en worden de huidige mogelijkheden en ervaringen besproken. Doel is om samen te zoeken naar mogelijkheden van beperking van excessief verkeerslawaai. “Onze inwoners en ondernemers ondervinden veel geluidsoverlast van motorvoertuigen, en dan met name van motoren die veel meer geluid maken dan maatschappelijk acceptabel is”, aldus wethouder Erik Bekkering. “Tijdens deze conferentie is het prettig om ervaringen uit te wisselen en voorstellen voor mogelijke oplossingen te bespreken.”

Aandacht vanwege aanhoudende klachten

Het afgelopen jaar heeft de gemeente op diverse momenten aandacht gevraagd voor dit onderwerp vanwege aanhoudende klachten over geluidsoverlast. Zo stuurde het college een brief naar de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. De aanleiding was de beantwoording van Kamervragen op 2 september 2020. In deze beantwoording geeft de minister aan onderzoek te willen doen naar de mogelijkheid om geluidsoverlast door motorvoertuigen te verminderen. Het college van Bergen heeft vijf onderwerpen voor dit onderzoek aangedragen. Hierna volgde op 24 februari 2021 een brief naar alle Nederlandse gemeenten waarin werd opgeroepen om samen te werken. In juli 2021 stuurde het college van Bergen brieven naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de VNG en de Europese Commissie.

“In onze brieven en andere communicatie vragen wij aandacht voor de geluidsoverlast en de gevolgen die het heeft voor gezondheid en vragen wij om aanpassing van regelgeving zodat gemakkelijker kan worden opgetreden tegen ‘grote’ lawaaimakers”, aldus wethouder Erik Bekkering, die onder andere Mobiliteit in zijn portefeuille heeft.

Aanmelden

Tot dusver hebben meer dan 145 deelnemers zich aangemeld en is er ook vanuit de buurlanden Duitsland en België interesse.