‘Dit is waarom ik burgemeester wilde worden’

Algemeen
Werkbezoek burgemeester Lars Volkuil aan de Egmonden.
Werkbezoek burgemeester Lars Volkuil aan de Egmonden. Foto: Gemeente Bergen

DE EGMONDEN - “We stonden halverwege onze fietstocht door de drie Egmonden op het hoge Bleekduin aan de zuidoostrand van Egmond aan Zee. Daar kun je naar alle kanten een groot deel van de gemeente overzien. Wat een geluk dat we dit gebied met elkaar delen.” Burgemeester Lars Voskuil is nog helemaal vol van het werkbezoek dat hij vorige week vrijdag bracht aan alle drie de Egmonden (“Iedereen gelijk bedélen”) met gemeentelijk gebiedsregisseur Nicole Zwartelé en Robert de Boer, de nieuwe wijkagent.

Door: Ed Bausch

‘Een dag van heel veel krenten en weinig pap’

Op de fiets uit woonplaats Schoorl gekomen, zoals hij zo vaak mogelijk doet. Vlakbij Egmond aan den Hoef fietspech, dus verder met een leenfiets. Met z’n drieën gingen ze op pad. De burgemeester, de wijkagent, in burgerkleding, en de gebiedsregisseur trapten een flinke 70 km weg. Het begon in Hoef. “Ik ben de strandvonder, dat hoort nu eenmaal bij mijn taak. Maar de firma Gul maakt voor ons in zowat de hele gemeente het strand schoon en dat doen de medewerkers heel goed en passant letten ze op zeehonden, aanspelend gif of wat ook.“ Dan via het zich ontwikkelende Slotkwartier naar dorpshuis De Hanswijk, kennisnemen van alles wat daar plaats kan vinden.

Handen uit de mouwen steken

Door naar ‘Binnen’. Bij jongerencentrum Joeb onder de indruk van de gemeenschapszin en verder langs de actuele plekken waar woningbouw gaat plaatsvinden, kijken bij het haventje en de imposante Abdij. In dorpshuis De Schulp de medewerkers gesproken over de hulp die de gemeente wil bieden om het werk voor de toekomst te verzekeren. Het beoogde veld voor de voetbalfusie bekeken tussen Hoef en ‘Zee’. En dan die trap op, hoog op het duin. Door de winkelstraat gewandeld, zoals overal met velen een woordje gewisseld, bakje kibbeling bij de visboer en bij Post aan Zee vol respect gezien hoe zoiets door alle vrijwilligers wordt gerund. Op 3 december wil hij er terugkomen om mee te helpen kerstkaarten te maken. “Want dat wil ik het liefst, samen de handen uit de mouwen steken.”

Kwaliteiten

“Het is een prettige directheid hier, onder de mensen”, zegt Voskuil door de telefoon, want de pers fietste niet mee. “En vooral bevlogenheid. Dat zijn echt de kwaliteiten, die ik hier zie.” Langs zee, door de duinen van Wimmenum terug naar ‘Hoef’, waar de fietsenmaker klaar staat met zijn gerepareerde fiets. “Prachtdag, zoveel inwoners en ondernemers gesproken. Dit is waarom ik burgemeester wilde worden.” En dan is ‘ie op de fiets gestapt naar huis in Schoorl. De volgende ochtend weer op het rijwiel naar Bergen, onder de mensen.

Wijkagent Robert de Boer, gemeentelijk gebiedsregisseur Nicole Zwartelé en burgemeester Lars Volkuil.
Afbeelding