Gezocht: het verdwenen schilderij van Bergen

Algemeen
Deel schilderij
Deel schilderij Foto: aangeleverd

BERGEN - In 2022 is het 600 jaar geleden dat het Bloedwonder van Bergen plaatsvond.

 In de nacht van 18 op 19 november van 1421 spoelde op Zanegeest een kistje aan uit de door de Sint Elisabethsvloed verzwolgen kerk van Petten. Het kistje, vol zeewater, bevatte kelken met gewijde hosties en heilige oliën. Plechtig werd het naar de kerk (nu Ruïnekerk) gebracht. De priester at de hosties op maar het zeewater waarin de hosties hadden gedreven, werd in een houten schaal gegoten en in een kast weggeborgen.
Een half jaar later, rond Pinksteren 1422, werd de schaal uit de kast gehaald. Op de bodem lag een laagje rood stof. ‘Dat moet het geronnen bloed van Christus zijn, een wonder’ werd geroepen. Bergen ontwikkelde zich door het Bloedwonder tot een belangrijke bedevaartplaats en er werden processies gehouden vanuit de kerk naar de vindplaats op buurtschap Zanegeest. Later werden dat Stille Omgangen, die tot op de dag van vandaag op de zondag voor Pinksteren worden gelopen.

In 1814 is van de Ruïnekerk een groot schilderij van 3 bij 2,5 meter gemaakt door J.P. van Horstok met daarop een processie met baldakijn. Dat schilderij is in 1903 door de Rooms-Katholieke Kerk in bruikleen afgestaan aan de gemeente Bergen en kwam te hangen in de raadzaal van het destijds pas gebouwde Raadhuis. Daar bleef het tot ongeveer 1957 en is toen teruggegeven aan de kerk. Begin jaren zestig, in de tijd van pastoor Th. van Beers, is het enorme schilderij ‘verloren gegaan’. Gelukkig is er nog wel een afbeelding van het schilderij. Hoe kan zo’n schilderij verloren zijn gegaan? Er heeft in 1947 een brand gewoed in de sacristie en op de sacristiezolder, maar dat was voordat het schilderij door de gemeente was teruggegeven.
Wie weet er meer van dit schilderij? Hoe is het verloren gegaan? En wanneer precies? Is het misschien naar het Ursulinenklooster gegaan? Of is het gewoon weggegooid? Hangt het bij iemand aan de muur?

Allemaal vragen… Wie weet meer te vertellen over dit Mirakel van het verdwenen schilderij? Neem dan contact op met Frans Leijen, bestuurslid HVB-werkgroep Jeugd, telefoon 0624132217 of mail naar jeugd@hvb-nh.nl
Degene met de gouden tip verdient uiteraard een volle aflaat.