Wandelen en fietsen met de IVN Routes app

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels Stock

REGIO - Om de moderne mens met de natuur te laten kennismaken, kun je niet meer om digitale hulpmiddelen heen. Daarom is het IVN (Instituut voor Natuureducatie) in 2018 een nieuwe activiteit gestart: het ontwikkelen van een wandel- en fiets-app (IVN-Routes), die gratis door iedereen vanuit Google’s Play Store en Apple’s App Store te downloaden is.

Als je de app en een specifieke route thuis al hebt gedownload, heb je tijdens de wandeling of fietstocht geen dataverbinding van jouw smartphone of tablet nodig. Wel moet de GPS-locatie-functie aan staan.
De afgelopen twintig maanden heeft de app zijn waarde al dubbel en dwars bewezen. Terwijl de gegidste wandelingen van het IVN moesten worden afgeblazen, hebben velen al gebruik kunnen maken van deze nieuwe activiteit. Nu er wéér een periode met onder andere lockdown maatregelen is aangebroken, is het extra prettig dat we het aantal routes kunnen uitbreiden.
Ondertussen zijn al ruim 450 wandel- en fietsroutes door het hele land gerealiseerd, waarvan vier in onze regio. Ook deze zijn met de app gratis voor iedereen te downloaden.

De routes zelf zijn lokaal ontwikkeld door App Routes-werkgroepleden. In de regio rond Alkmaar zijn dat gidsen van de IVN-afdeling Noord-Kennemerland. De routes komen tot stand door samenwerking van de werkgroepleden Marjo Janssen, Ruud de Raadt en Piet Singer met andere IVN-gidsen, die expert zijn in specifieke gebieden waar de route zich bevindt. De inhoud van de routes bestaat onder meer uit het traject van de route, dat door de GPS-functie wordt ondersteund en wel zodanig dat je kunt zien waar je je bevindt. Het bijzondere van de IVN Routes app is dat je tijdens de fietstocht of wandeling op bepaalde plekken een seintje krijgt van de app, waarbij je dan informatie op je smartphone of tablet te horen of te zien krijgt in tekst, geluid of foto’s.
Op de website van de afdeling is nog meer over de route te lezen. In de app vind je onderweg informatie over de natuur, maar ook gegevens over de historie en cultuur van de route.

Algemene informatie over de app is te vinden op de website van de landelijke IVN organisatie – website: www.ivn.nl

Informatie over de routes in onze regio is te vinden op de website van de afdeling: www.ivn.nl/afdeling/noord-kennemerland

Tot nu toe zijn door de werkgroep van de afdeling Noord-Kennemerland vier routes gerealiseerd. De eerste twee zijn gelegen in en bij Egmond-Binnen en de twee nieuwste in en rond Bergen aan Zee en Broek op Langedijk. Alle vier de routes zijn wandelroutes, waarvan er één rolstoelvriendelijk is. Bij het maken van nieuwe routes denken we ook aan fietsroutes.

De als eerste gerealiseerde route is het Rondje Abdij–Adelbertusakker, die twee jaar geleden door de werkgroepleden als afstudeerproject voor hun gidsenopleiding heeft gediend.

De tweede route is de zogenaamde Poeltjesroute, die nu ruim een jaar oud is. Deze route slingert door het prachtige duingebied van het Noordhollands Duinreservaat, dat door PWN wordt beheerd.
De route Natuur en Cultuur op de Kalkgrens in Bergen aan Zee gaat door het dorp, het bos en duingebied en het strand. Het start en eindpunt bevindt zich voor het Zee Aquarium. Vervolgens loop je door het mooie Parnassia-park, het historische Engelse Veld, het bos-en duingebied, over het strand en nogmaals het Engelse Veld. De lengte van deze route is bijna zes kilometer.
De Oosterdelroute start bij het Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk en gaat eerst een stuk door het dorp en vervolgens door Het Rijk van de Duizend eilanden. Tijdens deze wandeling word je niet alleen over natuur, maar ook over cultuur en historie geïnformeerd. De lengte van deze redelijk vlakke wandelroute is bijna vijf kilometer.
Ondertussen wordt er door de werkgroep hard gewerkt aan verdere uitbreiding van het aantal routes, zowel in het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen, alsook dichterbij ieders woonomgeving. Te denken valt aan bomenroutes, stinzenflora-route (een route voor in de lente), andere natuurgebiedjes en parken.