90 jaar Van Reenenschool: dat betekent taart

Algemeen
het moment waarop de taart aangesneden wordt door mevr. Wiebenga-Van Reenen en wethouder A. Tromp, samen met twee kinderen. Het jongetje op de foto is het zoontje van de vader die de taart gebakken heeft
het moment waarop de taart aangesneden wordt door mevr. Wiebenga-Van Reenen en wethouder A. Tromp, samen met twee kinderen. Het jongetje op de foto is het zoontje van de vader die de taart gebakken heeft (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Dit jaar bestaat de Van Reenenschool in Bergen 90 jaar. Het jubileum wordt gedurende het schooljaar gevierd met een aantal activiteiten. Maandag 10 januari is de school op bijzondere wijze gestart met het nieuwe jaar. Het was 90 jaar geleden dat de school in gebruik genomen werd.

Jubileum groots gevierd

De mensen achter de school, die in 1931 werd opgericht, pakte dit schooljaar al groots uit met een circus in september. In juni wordt daar onder meer een reünie aan toegevoegd. Ondanks de coronamaatregelen kan alles veilig worden georganiseerd, weliswaar zonder aanwezigheid van ouders.

Taart

Afgelopen maandag werd het jubileum vroeg gestart met een drumsessie van Leon van Etten op een buitenpodium. Toen de kinderen allemaal rond het podium verzameld waren en meedansten met het drumwerk, legde meester Wijbe in een kleine toespraak uit waarom het feest was. Daar kwam een stukje geschiedenis bij en ook de reden waarom een nieuwe openbare lagere school gebouwd moest worden volgens de ouders en de notabelen van het dorp. In de winter waren de toiletten vaak bevroren en was het wel erg koud in de klassen. Er was geen speelplein bij de oude school en de verwarming was abominabel. Na een jaar kissebissen over de juiste plek, werd uiteindelijk de huidige situering aan het Spaanschepad gekozen. En nu, na 90 jaar, staat de school er nog steeds. En wat voor school! Na de korte uitleg telden de kinderen terug van negentig naar nul en werd onder tromgeroffel en het ontsteken van twee sparklers de schoolbel geluid.

Terugblik

Gedurende de ochtend besteedden de leerkrachten in hun groep aandacht aan de periode van 1900 tot rond 1932. Een periode waarin de familie Van Reenen een belangrijk stempel drukte op de ontwikkelingen in en rondom Bergen. Zij vonden het van groot belang dat er in het dorp voldoende werk was en een goede openbare lagere school stond waar alle kinderen terecht konden. Die school moest gebouwd worden op een mooie locatie, dichtbij het centrum maar toch ook rustig en nabij de natuur gelegen. Dhr. J.H. Roggeveen, destijds directeur gemeentewerken, maakte het ontwerp voor de Van Reenenschool. Een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School. De Van Reenenschool wordt nog regelmatig gebruikt als karakteristiek voorbeeld van de Amsterdamse School. In de ochtend was er ook veel tijd voor de kinderen om spelletjes uit grootmoeders tijd te spelen, in de klas, de gang en in de gymzaal konden zij naar hartenlust spelen.

Mes in de taart

Om 12.15 uur waren mevr. Wiebenga-Van Reenen (kleindochter van burgemeester Van Reenen) en onze wethouder van onderwijs Antoine Tromp, aanwezig om samen met een aantal kinderen een enorme taart aan te snijden en vervolgens te verdelen. De kinderen hadden ook de gelegenheid om aan de aanwezigen vragen te stellen over het verleden en de Van Reenenschool. Mevr. Wiebenga-Van Reenen beantwoordde spontaan de leuke vragen van de kinderen. Wethouder Tromp stond de kinderen bij in het stellen van de vragen. Vervolgens werd om 12.45 uur het mes in de taart gezet, gebakken door een van de ouders. Dat was nog een flinke puzzel om die taart te verdelen in 120 stukjes. Maar het lukte! Iedereen kon een stukje taart krijgen en meenemen naar de klas.

Afsluiting

Als afsluiting van de dag vormden de kinderen met elkaar op het schoolplein een grote 90 om het 90 jarig jubileum te symboliseren. Het was een prachtige dag en we hadden wel ontzettend veel geluk met het mooie weer. Koud, maar ook een lekker zonnetje, droog en bijna windstil. Een topdag. Mede dankzij de fantastische inzet van een aantal ouders die het feest op poten hadden gezet.

Onder meer taart ter viering van het jubileum