Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Bergen voor de deur

Algemeen
Stemmen is niet verplicht, maar wel een recht
Stemmen is niet verplicht, maar wel een recht Foto: AdobeStock

BERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Bergen zijn 14, 15 en 16 maart: dan mag u stemmen op de kandidaten voor de gemeenteraad. Maar waar stemt u precies op?

De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Hierdoor oefent u invloed uit op de keuzes die de raad maakt.

Hoe en wat

In de gemeenteraad van Bergen zitten 21 raadsleden. Zij bepalen het beleid van de gemeenten op de belangrijkste punten, zoals sportvoorzieningen, woningbouw, verhoging/verlaging OZB-belastingen, afvalinzameling. Ook houdt de gemeenteraad contact met de inwoners en controleren burgemeester en wethouders of ze het beleid goed uitvoeren. Maar ook zijn ze verantwoordelijk voor een begroting en het controleren van het financieel jaarverslag van de gemeente.

Wanneer stemmen

14, 15 en 16 maart kun je stemmen. Woensdags zijn alle stembureaus open. Maandag en dinsdag een beperkt aantal. Welke dat zijn, wordt nader bepaald. Zo wordt de drukte verspreid.

Recht

Stemmen is niet verplicht, maar wel een recht. U mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen wanneer u op 31 januari ingeschreven staat als inwoners van de gemeente (in de Basisregistratie Personen) en op 16 maart 18 jaar of ouder bent en niet bent uitgesloten van het kiesrecht.