Vijftig jaar verbeelding in De Kapberg

Algemeen
Afbeelding
Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Er zijn niet veel galeries die het De Kapberg kunnen nazeggen: vijftig jaar aaneengesloten werk tonen van beeldend kunstenaars. Het was Hélène Min, dochter van de Bergense kunstenaar Jaap Min die in 1972 begon in de geschakelde panden uit de 17de eeuw, waar zij op dat moment ook woonde. Vijf jaar later kwam er de stichting voor het tentoonstellingsprogramma. Op de website is een indrukwekkende, alfabetische lijst van namen te zien van kunstenaars uit het hele land, die graag hun actuele werk kwamen tonen in het historische hart van Egmond aan den Hoef. De Kapberg is een trots en betekenisvol onderdeel van het Slotkwartier. “Je wilt de deuren open hebben en dat was sinds het voorjaar van 2020 een hele puzzel. Net als eerder is nu een tentoonstelling alleen te zien door van buiten naar binnen te kijken, dagelijks tot 23.00 uur.”

DOOR: ED BAUSCH

Stichtingsvoorzitter Dirk Blij en tentoonstellingsvoorzitter Suzanne de Zwart ontvangen het Bergens Nieuwsblad/Contact nog in een leeg gebouw, in december. “We hebben altijd even een break van half december tot half januari.” Inmiddels is toch, tot en met 13 februari het werk te zien van vrijwilligers en vrienden van de Kapberg, als je door de ramen gluurt. “Normaal gesproken hebben we in deze periode allang ons jaarprogramma gepubliceerd. Dat doen we nu maar als er wat meer duurzaam perspectief is.” Vroeger was het pand van het Noord-Hollands Landschap. Nu huurt de stichting van de gemeente Bergen. “Het onderhoud binnen doen we allemaal zelf, we hebben een mooie groep van 35 vrijwilligers en daaromheen de nodige vrienden.”

Onafhankelijk

Suzanne doet dit werk al ruim dertig jaar, ze is er duidelijk aan verknocht. “De hele wereld komt hier langs, kunstenaars en bezoekers. Dat is natuurlijk vreselijk leuk. We hebben best wel een naam opgebouwd, omdat we al zo lang met goede presentaties komen. We hebben geen subsidie, zijn graag onafhankelijk, zolang we maar een jaar van te voren aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen. En dat lukt nog steeds.” De vier zalen, waaronder de grafiekzolder, liggen er goed bij in het gebied met aanpalend de dromerige tuin van de Slotkapel. “Openingen eindigen vaak in een fijne sfeer in onze eigen tuin. En dan weet je hoe bijzonder deze locatie is.”

Burgemeester verwelkomen

Dirk is blij met de ontwikkelingen rond het Slotkwartier. “We kunnen meer doen om elkaar hier te stimuleren. Dat staat allemaal nog maar aan het begin en het kan voor de kunstenaars die hier exposeren een kans zijn om in een groter publicitair circuit terecht te komen. Maar touringcars zien we hier niet zo gauw komen.” De Kapberg fungeert als een echte galerie, de tentoongestelde werken zijn te koop en een percentage van die inkomsten heeft de galerie ook nodig. “Want we maken en zorgvuldige selectie, met levende kunstenaars die in hun werk echt wat te vertellen hebben.” En zo vervult de Kapberg voor de hele gemeente een belangrijke functie in de hedendaagse kunst. Nog even door de ramen gluren naar werk van vrijwilligers en vrienden en dan kan hopelijk de burgemeester in de loop van februari het feitelijke jubileummoment luister bijzetten. 

Kijk op galeriedekapberg.nl en in een normale situatie open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.