Prachtige platen van de Egmonden - Nieuwe Historische atlas in samenwerking met Regionaal Archief

Nieuws
Kaart van de Egmonden, Wimmenum en Heiloo door J.D. Zoutman, 1665. Rechtsonder Alkmaar, Bij Egmond-Binnen is de  ruïne van de abdij ingetekend en bij Egmond aan den Hoed die van het slot.
Kaart van de Egmonden, Wimmenum en Heiloo door J.D. Zoutman, 1665. Rechtsonder Alkmaar, Bij Egmond-Binnen is de ruïne van de abdij ingetekend en bij Egmond aan den Hoed die van het slot. rodi.nl

ALKMAAR - Sinds vorige week donderdag ligt de nieuwe Historische atlas van Alkmaar in de boekwinkels. Het boek is een uitgave van Vantilt in samenwerking met het Regionaal Archief, en is geschreven door Paul Post en Harry de Raad.
De historische atlas vertelt in 35 hoofdstukken aan de hand van historische en moderne kaarten het verhaal van de ontwikkeling van Alkmaar en haar omgeving. In de atlas zijn ook hoofdstukken gewijd aan de heerlijkheid Bergen en aan de Egmonden.
Harry de Raad: "De kaarten uit ons archief zijn veelal afkomstig uit erfenissen en van antiekmarkten en veilingen. Wij documenteren ze en bewaren ze zorgvuldig in ons archief. Deze en andere afbeeldingen zijn overigens voor een ieder gratis te downloaden vanaf www.regionaalarchiefalkmaar.nl. Een goede zaak vinden wij, omdat het ook in ieders belang is om meer te weten over de geschiedenis. Zeker omdat het landschap, en ook onze directe woonomgeving, de laatste jaren zo enorm en snel verandert door onder andere bebouwing. Als mensen ouder worden, wordt de interesse in hun geschiedienis, en van waar ze vandaan komen, groter."
De geschiedenis van de heerlijkheid Bergen wordt in kort bestek behandeld, tot en met de negentiende eeuw. Het hoofdstuk opent met de bekende zeventiende-eeuwse kaart van de heerlijkheid, die te vinden is in de beroemde Atlas Maior van Joan Blaeu. Een andere bijzondere kaart van het gebied is de unieke manuscriptkaart die in het Regionaal Archief wordt bewaard. Op die kaart uit circa 1560 zijn de Berger- en Egmondermeer nog onbedijkt.

Ingekleurde kaart van de Egmonden
Het hoofdstuk over de Egmonden wordt geopend met een ingekleurde kaart uit 1665, die is vervaardigd door cartograaf J.D. Zoutman. Op de kaart zijn de Egmonden, Wimmenum en Heiloo afgebeeld. De ruïnes van de Egmondse abdij en het slot zijn ook ingetekend. Het hoofdstuk is verder geïllustreerd met een kaart uit 1718 die werd gemakt om de kerk en toren van Egmond aan Zee te beschermen tegen de voortgaande kustafslag en een drietal prenten van het slot en de abdij.
"Bij de samenstelling van deze Atlas was het voor ons van groot belang om ook de omringende gebieden waaronder de Egmonden en Bergen mee te nemen. Deze gebieden zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het alkmaar dat we nu kennen en horen dus absoluut in dit naslagwerk thuis."
De atlas is verkrijgbaar bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar en in de boekwinkels. Tot 1 maart geldt een speciale voordeelprijs van € 24,50. Leden van de Stichting Vrienden van het Archief kunnen het boek voor €15,- aanschaffen bij de studiezaal van het archief aan de Bergerweg 1 te Alkmaar. Voor nieuwe Vrienden van het Archief is er tot 1 februari een speciale combiprijs: € 15,- voor het boek samen met een jaar lidmaatschap (zie de website van het Regionaal Archief, www.archiefalkmaar.nl).

Kaart van de Egmonden, Wimmenum en Heiloo door J.D. Zoutman, 1665. Rechtsonder Alkmaar, Bij Egmond-Binnen is de  ruïne van de abdij ingetekend en bij Egmond aan den Hoed die van het slot.