Kiosk Bergen op Plein stopt na 37 jaar

Nieuws
Jan en Gerda Keesen stoppen na 37 jaar met hun kiosk op het Plein. (Foto: Vindent de Vries/ RM)
Jan en Gerda Keesen stoppen na 37 jaar met hun kiosk op het Plein. (Foto: Vindent de Vries/ RM) rodi.nl

BERGEN - Nog een paar dagen en dan sluiten de deuren van de Kiosk op het Plein in Bergen. Voor veel mensen zal dit best even wennen zijn. "We hebben een groot aantal vaste klanten die hier hun krantje halen, hun sigaretje, op woensdag het Bergens Nieuwsblad of de Duinstreek, of mensen die gewoon voor een praatje komen. Die zullen best in een gat vallen denk ik. Maar wij zijn wel blij dat het klaar is hoor."


Samen met zijn vrouw heeft Alkmaarder Jan Keesen maar liefst 37 jaar de Kiosk op het Plein gehad. Maandag 31 december staan ze er voor het laatst. Wat er daarna in het karakteristieke ronde gebouwtje komt, weten Jan en zijn vrouw niet. "Ze gaan het strippen en schilderen, dat weet ik wel. Maar er komt volgens mij geen kiosk meer in. Dat zou ook geen zin hebben, want eerlijk gezegd heeft het weinig bestaansrecht meer. Mensen lezen steeds minder de krant, jongeren helemaal niet meer. Datzelfde geldt voor de tijdschriften. Nog even en de sigaretten zijn ook in de ban, dus waar moet je dan je inkomsten nog vandaan halen?" Ook de toekomst van het Plein ziet Jan niet bijster positief in. "Er verdwijnen steeds meer dorpswinkeltjes en er komen grote supermarkten voor terug. Zonde van zo'n gezellig dorpsplein, maar de betaler bepaalt."

Andere tijden

Toen Jan en Gerda werden gevraagd door Ako om op deze plek een kiosk te beginnen, waren de tijden wel anders. Jan: "We hadden het hartstikke druk. Ik werkte de ochtenden in de kiosk en ging dan door naar Schiphol waar ik ook nog werkte als manager in de Ako-winkel daar. Gerda deed de middagen in Bergen. En toen onze dochter Marja groter werd hielp ze ook vaak mee. Het was een komen en gaan van klanten, erg gezellig. De mensen stonden weleens buiten in de rij. Veel krantenverkoop, waaronder 'Bild' en de zondagskranten. Ook aan de toeristen, dagjesmensen en mensen die in Bergen een vakantiehuisje hebben."

Vandalisme

Voordat de familie Keesen in de kiosk kwam, was het echtpaar Sluts verantwoordelijk voor het winkeltje. "Mevrouw Sluts werd ernstig ziek, waarna ze met de kiosk stopten. Maar zij waren echt een begrip. Toen wij het overnamen was de kiosk nog helemaal van glas. Helaas is dat tijdens een oudejaarsnacht volledig gesloopt. Sinds 1986 staat dit gebouwtje er. Wij hebben geen last meer gehad van vandalisme of andere ellende."

Mopperkont

Doordat de kiosk veel vaste klanten kent, was het echtpaar ook op de hoogte van de laatste nieuwtjes en roddels. "Alhoewel ik weinig mensen van naam ken, ken ik toch iedereen, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is weleens zo geweest dat ik een overlijdensadvertentie las die me niks zei, maar vervolgens miste ik die mevrouw die altijd met haar rollater haar krantje kwam halen. Gelukkig is mijn vrouw altijd heel attent in die dingen. Die stuurt altijd een kaartje namens ons. Zij is ook veel meer van het sociaal werk, zeg maar. Mensen vertellen haar veel, ze gaat zelfs op visite in Oudtburgh. Ik ben meer die mopperkont voor wie mensen liever omlopen. 'O, hij zit er, laat maar'," grapt Jan. Hij denkt wel dat de toeristen straks raar zullen opkijken. "Naast de buitenlandse kranten kon men ook bij ons terecht voor gratis advies over hotels en evenementen. Ik was net de VVV."

Zeeën van tijd

Wat het echtpaar vanaf 1 januari 2019 aan moet met de zeeën van vrije tijd weet Jan nog niet. "Ik ben 72 jaar en heb eigenlijk geen hobby's. Gerda ook niet! Het wordt voor ons sowieso wel even wennen, de hele dag op elkaars lip. Maar de tijd vult zich vast vanzelf." "En ik ga met hem wandelen hoor", vult dochter Marja lachend aan.
"We hebben hier met heel veel plezier gewerkt en ik zal de mensen uit Bergen echt wel missen", sluit Jan af. "En de krant en de Donald Duck zal ik ook missen, want die las ik altijd in de kiosk."