- (Ingezonden)Beschimpen als doel?

Nieuws

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen in te korten of aan te passen.

Onder de kop “Obstrueren en traineren … tot De Hoge Raad” schreef Bergens Nieuwsblad columnist Rob van de Pas een venijnige aanklacht tegen enkele personen en organisaties die naar zijn mening geheel ten onrechte bezwaren maken tegen de bouwplannen van enkele horecaondernemers; bouwplannen die volgens hem vooral bedoeld zouden zijn om de lokale gemeenschap te verheffen en de wat vervallen omgeving op te sieren.
Dat de heer Van de Pas zijn column gebruikt om plaatselijke ondernemers te bedienen is niet nieuw, de meeste van zijn schrijfsels voeren dat thema. Enig googelen levert al snel fraaie beelden van zijn warme banden in die kringen. Dat hij daarbij on-beargumenteerde verdachtmakingen niet schuwt en de waarheid zo nodig wat bijbuigt is evenmin nieuw.
Maar Van de Pas gaat in deze column verder. Zonder daarvoor een greintje bewijs aan te voeren beschuldigt hij de Zeiler stichting van het “obstrueren en traineren van de procedures tot aan de Hoge Raad“ (…) “niet als middel maar als DOEL op zich”, daarbij opportunistische motieven (NIMBY) suggererend, evenals een hechte samenwerking met gemeenteraadslid Frits David Zeiler. Het bewust in twijfel trekken van iemands integriteit is laakbaar; zeker als dat gebeurt op basis van insinuaties zonder enig bewijs is het mogelijk zelfs straf-baar. Als het gecombineerd wordt met een op de persoon gerichte aanval gaat het de kant op van karaktermoord.
Natuurlijk, personen met een publieke functie moeten tegen een stootje kunnen, zeker als ze zoals Frits David Zeiler controverses niet uit de weg gaan. En als het bewust humoristisch bedoelde scherts gaat moet je er gewoon vrolijk om kunnen lachen. Maar dat niveau haalt Van de Pas - zo hij dat al zou bedoelen - van geen kant. Zijn teksten komen helaas niet boven het onderbuik-niveau van de sociale media waarop hij ook actief is. Ook voor columns zijn er grenzen, en die zijn in deze column ruim overschreden. Rest de vraag hoe erg dat is; het staat immers maar in een papieren weekblad dat je niet hoeft te lezen. Maar papier is geduldig, zeker sinds de teksten van Van de Pas ook op internet terug te vinden zijn. Bovendien doet het Bergens Nieuwsblad ook dienst als min of meer officieel mededelingenblad van de gemeente Bergen, en daar horen Van de Pas’ ranzige beschimpingen van personen en organisaties die zich van hun wettige bezwaarrechten bedienen niet in thuis.
André Thomsen