- (Ingezonden door Schoorlsebosmoetblijven.nl)'Grootschalige bomenkap lijkt van de baan'

Nieuws

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.
Gebaseerd op onze correspondentie met gedeputeerde Tekin van de provincie Noord-Holland. Staatsbosbeheer heeft doelen van fase 1 (2016-2022) van het beheerplan Schoorlse duinen al behaald.
Burgers proberen een grote fout te voorkomen. Medeburgers worden geïnformeerd met lezingen, wandelingen, fototentoonstellingen en rondleidingen om te attenderen op al het moois van de Schoorlse Duinen en op de desastreuze plannen. Ook zijn er gesprek-ken of wordt gecorrespondeerd met verschillende overheidsinstanties. Waaronder de provincie. De actiegroep Schoorlsebosmoetblijven.nl heeft zich daarom inmiddels geor-ganiseerd in de Stichting ter Behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied, kortweg de stichting.
Uit alle ontmoetingen van de stichting met gedeputeerde Tekin en andere vertegenwoor-digers van de provincie Noord-Holland is helaas nog geen gezamenlijke visie op het duingebied anno 2017 geformuleerd. De stichting begrijpt dit best: de doelen van Natu-ra2000 die in 2007 zijn vastgesteld worden ook door gedeputeerde Tekin omschreven als vaag. In januari is door hem opdracht gegeven deze doelen te verduidelijken en te kwan-tificeren. Tot op de dag van vandaag is dit nog niet gelukt, terwijl de provincie toch al wel heeft ingestemd met de grootschalige bomenkap! De stichting mag een alternatief plan aandragen als maar dezelfde onbekende doelen worden behaald.
Wat de stichting niet begrijpt, is dat een beheerplan kon worden opgesteld op basis van de vage doelen en in 2016 kon worden vastgesteld door Provinciale Staten. De stichting bestrijdt de rechtmatigheid hiervan, o.a. omdat de voorgeschreven samenspraak met de omgeving niet heeft plaats gevonden (wat wel zou moeten volgens de kernboodschap van Natura 2000).
Wat de stichting het meest betreurt is dat gedeputeerde Tekin niet ingaat op de door haar uitgebreid verwoorde veranderingen die al hebben plaatsgevonden in de periode nadat de doelen van Natura 2000 waren vastgesteld, dus in dezelfde periode waarin het be-heerplan werd opgesteld. Veranderingen die zo grootschalig waren dat de vage doelen van Natura 2000 uit 2007 al ruimschoots zijn gehaald. Er is zelfs al meer veranderd in de Schoorlse Duinen dan volgens het beheerplan zou moeten.
Met deze vaststelling hoeft de stichting geen alternatief meer te bedenken, want de doelen zijn reeds bereikt! Als het beheerplan nu toch nog zou worden uitgevoerd, zou dit een opeenstapeling van omvormingen betekenen. Met als gevolg dat het karakter van de Schoorlse Duinen com-pleet wordt veranderd. Waardoor de huidige natuurlijke- wetenschappelijke- en recreatie-ve waarden worden afgebroken. Daar blijft de stichting tegen strijden, bij voorkeur in overleg met provincie, omgevingsma-nager en Staatsbosbeheer. De stichting voelt zich in haar opstelling gesteund door de omgeving, door de ruim 14.500 handtekeningen die aan gedeputeerde Tekin zijn overhandigd, door de unanie-me motie in de gemeenteraad van Bergen-NH en door het begrip voor haar standpunt in de commissie NLM van de provincie.