Plassende heldin

Nieuws

BERGEN - Op de Kunst10daagse in Bergen stond afgelopen week een ode aan 'de plassende heldin'. Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen heeft een kunstwerk gemaakt voor Geerte, die afgelopen september in het nieuws was vanwege haar wildplasrechtszaak.
De 23-jarige Geerte kreeg een boete voor wildplassen na een avondje stappen. Ze vond dit onterecht, omdat er volgens haar te weinig openbare toiletten zijn voor vrouwen en vocht haar boete aan bij de rechtbank. In september gaf de rechter haar ongelijk. In de Volkskrant verscheen in september een ingezonden brief van iemand die vond dat er een monument gemaakt moest worden voor 'de plassende heldin' Geerte. Jos Apeldoorn voelde zich geroepen en besloot een kunstwerk te maken.

Belachelijk

Jos heeft de rechtszaak van Geerte ook gevolgd. De uitspraak van de rechter dat vrouwen ook kunnen plassen op een urinoir op straat vond hij belachelijk. "Op zo'n stinkend urinoir, daar kan ik niet eens mijn behoefte op doen," aldus de kunstenaar. Het is de achttiende keer dat Jos beelden tentoonstelt tijdens de Kunst10daagse in Bergen. In de tuin van 't Oude Reathuys kwamen veel mensen langs om het werk van Jos te bewonderen. Wanneer de expositie klaar is neemt Jos zijn beeld weer mee naar huis. "Iemand vond dat ik het beeld aan de rechter moet geven en een ander vond weer dat Geerte hem moet krijgen." Volgens Jos zijn er mensen bezig in contact te komen met Geerte, om te kijken wat zij van 'haar' monument vindt.
(i.s.m. Nieuwspartner NH)