Lezers schrijven

Nieuws


In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.

Kunstgras of Natuurlijk gras met een vleugje kunst

REGIO - Naar aanleiding van de \tv uitzending van Zembla is er veel onrust ontstaan over het gebruik van kunstgras. Vele amateur wedstrijden werden afgelast en trainingen overgeslagen omdat men op kunstgras moest spelen. De vele onderzoeken van het RIVM, het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft uitgewezen dat spelen op kunstgras geen gezondheid risico’s met zich meebrengt.

Als we alles eens op een rijtje zetten kom ik tot de volgende conclusie. Als fotograaf heb ik in het verleden diverse keren aan de wieg gestaan van het kunstgras, in de eind jaren 90 opende Michel Platini bij AJAX al een kunstgrasveld op de toekomst. Ik heb heel veel onderzoek gedaan naar kunstgras en vond ook toen al dat de rubberen korrels die werden gebruikt om het speelveld verender en meer waterdoortastendheid te laten zijn, enorm stonk bij warm weer, vooral in de zomermaanden. Kom ook maar eens bij kinderspeelplaatsen waar men rubberen tegels gebruikt van autobanden afval, die bij warm weer een enorme stank veroorzaken.
Maar laten we bij het kunstgras blijven. Het zou volgens Zembla, kankerverwekkend zijn omdat er een keeper in Engeland leukemie zou hebben opgelopen van deze korrels, waar hij zeven dagen per week op trainde. Wetenschappelijk is niet aangetoond dat dit ook werkelijk hierdoor is gekomen. Je kunt dit ook vergelijken met iemand die rookt, de een heeft geen longkanker van het roken en een ander juist wel. Hierbij is wetenschappelijk bewezen dat bij velen de oorzaak van longkanker kwam door het roken.
Rubbergranulaat korrel worden gebruikt als instrooi middel om de kustgras vezels overeind te houden en omdat het langer mooi zou blijven vanwege de ronde structuur van het rubbergranulaat. Ook beweerd men dat het duurzamer zou zijn dan zand omdat dat in de grond wegzakt. De rubberkorrels zouden ook een betere bescherming bieden tegen de meestal gebruikte lavastenen ondergrond. Het kunstgras is gemaakt van Polyprpyleen dat de eigenschap heeft om bij warmte uit te zetten en bij koude te krimpen, waardoor het noodzakelijk is om dit op te vangen met rubberen korrels. Deze korrel bestaat uit gerecycled materiaal, het is budget vriendelijk en vorstvrij, UV stabiel en het heeft een lange levensduur. Volgens diverse leveranciers zou het milieu vriendelijk zijn en recyclebaar.
Op dit moment vindt er een onderzoek plaats in opdracht van de Europese Commissie door het European Chemicals Agency ( ECHA ) naar de risico’s van de rubbergranulaat korrels in de kunstgras velden of er nog wel langer gebruik gemaakt mag worden van deze kankerverwekkende stoffen waarmee gestrooid wordt. In Nederland zijn er op dit moment meer dan 2000 kunstgrasvelden die intensief gebruikt worden bij zowel het Voetballen alsook Hockey. De basis voor deze rubberen korrels zijn oude autobanden die op deze manier weer gerecycled worden voor hergebruik. Op zich niet verkeerd, maaaaaaaar. Men weet nog steeds niet hoe hoog het gevaar is om werkelijk kanker te krijgen van deze rubberen granulaat korrels. Het onderzoek van het RIVM zal het binnenkort uitwijzen.
Bij Koedijk en VV Bergen hebben ze onlangs een nieuw kunstgrasveld aangelegd, beiden met kurkgranulaat als alternatief voor de rubberen granulaat. Het Kurkgranulaat is een veilige 100% natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing waarop men bij Koedijk en Bergen dus veilig kan voetballen. Op het nieuwe AZ trainingscomplex de Kalverhoek in de Zaan liggen drie nieuwe kunstgrasvelden waar men ook rubbergranulaat heeft gebruikt. Daar vertelde men mij dat het gaat om kunststof rubber granulaat.
Een ander alternatief is 30% kunstgras en 70 % Natuurlijk gras wat door de kunststof ondergrond samen is verworden tot een stevige grasmat met een vaste structuur. Zo’n grasmat ligt o.a. in het Feyenoord stadion, het AZ stadion en is gebruikt bij de finale de WK in Brazilië. Eigenlijk is dit het allerbeste, maar de fabrikanten van de kunstgrasvelden die er miljoenen aan verdienen met een omzet van ongeveer 7 miljard per jaar zullen alles in het werk stellen om hun gelijk te krijgen. Een kunstgras veld met kurkgranulaat heeft als voordeel dat er altijd op gespeeld kan worden en het mileu vriendelijk is.
In 2013 heb ik bij de gemeente Bergen al een stuk kunstgras aangeleverd met een driedubbel gebreide lus onder de grasvezel wat een stuk dikker is en verender maar waar geen korrels op hoeven te worden gestrooid. Dit zou men ook overnemen voor de toekomst als er een nieuw kunstgrasveld aangelegd zou moeten worden. Maar bij dit soort instanties kijkt men allereerst naar de prijs, wat kost het, hoe werkt het, en hoe lang gaat het mee. De kwantiteit gaat boven kwaliteit. Ik ben benieuwd als straks de fusie doorgaat tussen Egmondia- Adelbert en Zeevogels wat er dan door de gemeente uit de hoge hoed wordt getoverd. Als je het mij vraagt dan kies ik voor natuurlijk gras met 30% kunstgras vezel als versterking. (Foto en tekst: Cor Mooij)