Lezers schrijven

Nieuws

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.


Borgen in Bergen!

Blijkbaar houdt de invulling van de Harmonie locatie in het dorp Bergen de gemoederen nogal bezig.
Krantenartikelen, briefkaartacties en een extra voorlichtingsavond in de Beeck geven aan hoezeer de meningen verdeeld zijn en hoe fanatiek en bevlogen de onderscheiden partijen strijden voor het gelijk.
Wij hebben het abonnement op Netflix opgezegd want waarom zou je tig euro’s in de maand betalen terwijl Borgen, House of Cards en de Westwing in het eigen dorp worden opgevoerd!
De centrale figuur (in Borgen Birgitte Nyborg) is in de Bergense Borgen politica Odile Rasch. “In de loop van de seizoenen moet zij in haar functie van wethouder bijna dagelijks keuzes maken tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties met andere politici worden regelmatig op de proef gesteld en er wordt veel gevraagd van haar vermogen om behendig te opereren. Daarbij moet zij soms haar handen vuil maken.”(vrij naar Wikipedia)
Op de achtergrond vervult Hetty Hafkamp de rol van Clarence Underwood. Terwijl Odile vecht voor een herverkiezing, heeft zij – sinds haar de portefeuille cultuur is afgenomen - een hele andere agenda, waarbij het, zoals we inmiddels gewend zijn, vooral draait om invloed, macht en aanzien.
(vrij naar een artikel over House of Cards in het Parool)
Overigens niets mis mee maar daardoor wel alle ingrediënten voor een soap aanwezig!
15 december de apotheose. Dus na de Kerst kijken wij gewoon weer naar Netflix!
Waarom ingewikkeld doen over een referendum?

Maar nu nog even over die apotheose: 15-12 moet de Raad kiezen tussen de ‘7 Dorpelingen’ (Schrama c.s.) of ‘In Harmonie’ (Meijer c.s.). Ik heb mijn keuze nog niet gemaakt. Als velen heb ik veel sympathie voor het plan ‘In Harmonie’ maar er kleven ook bezwaren aan. Nog maar eens goed het videoverslag bekijken van de voorlichtingsavond op 17 november.
Bovendien speelt ‘draagvlak in het dorp’ een grote rol. Vandaar de ansichtkaarten, de steunbetuigingen en de roep om een referendum.
Dat laatste gaat er natuurlijk niet komen!
Daarom stel ik een andere oplossing voor:
‘In Harmonie’ of sympathisanten daarvan hebben een petitiemogelijkheid geopend. Laten we nu maar even net doen of dat gelijk staat aan een referendum.
In het dorp Bergen zijn ruwweg 9.900 kiesgerechtigden.
> 30 % van die kiesgerechtigden zou moeten opkomen en stemmen om het referendum rechtsgeldig te laten zijn: dus 3.300.
Wil In Harmonie winnen dan moeten weer > 50 % van die kiezers voor IH stemmen: 1651. Nu zijn er ook stemmen van buiten het dorp en zelfs de gemeente. Dus laten we de drempel maar verhogen tot 1751.
Nu zult u zeggen dat is niet eerlijk t.o.v. de ‘7 Dorpelingen’. Dat is geen goed argument.
Immers Schrama c.s. hebben ook gevraagd om steun betuigingen. Kan hij aantonen meer dan 1750 steunbetuigingen te hebben ontvangen dan is hij koopman!
Deze oplossing biedt ook een fraaie target voor beide partijen. Ik zie ze al staan voor Albert Heyn, Deen en de Aldi met een tablet of laptop als stemmachine!
Als dus de fractievoorzitters nu even bij elkaar gaan zitten en afspreken dat deze uitslag bepalend is zijn we eruit!
Mocht geen der partijen > 1751 stemmen behalen dan is het een ‘vrije kwestie’ en kunnen Raadsleden individueel hun keuze bepalen.
Haye van der Werf
NB1. Het is overigens wel frappant dat de fractievoorzitters van Groen Links en de VVD nu al de petitie ‘In Harmonie’ hebben getekend. Waar hou je dan nog een informatieavond, een commissievergadering en een Raadsvergadering voor?

Hier kunt u stemmen:
In Harmonie:
https://petities.nl/petitions/raad-wij-kiezen-in-harmonie/signatures?locale=nl
7 Dorpelingen:
http://de7dorpelingen.nl/steun-informatie/