Stan Nijhuis, 1.96 lang, geboren en getogen in Egmond aan den Hoef.
Stan Nijhuis, 1.96 lang, geboren en getogen in Egmond aan den Hoef. ((Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA))

Stan Nijhuis wil naar absolute top

EGMOND AAN DEN HOEF – Als je weet dat de wereldrecordhouder, de Cubaan Javier Sotomayor, 2 meter en 45 centimeter heeft gesprongen, heeft Stan Nijhuis nog heel wat sprongen voor de boeg. De talentvolle atleet van atletiekvereniging Trias verbeterde kortgeleden in Apeldoorn zijn persoonlijk record en werd op het NK onder de 20 jaar kampioen van Nederland met een sprong van 2.13. De concurrentie was niet sterk voor Nijhuis; bij zijn eerste sprong van 1.91 had hij het goud al in handen. De kunst was om zijn eigen wedstrijd te blijven springen, want 2.13 was de EK limiet van de atletiekunie. Dit pakte zeer succesvol uit. Hij sprong over deze hoogte en daardoor heeft de zeventienjarige Hoever zich geplaatst voor het EK junioren in Zweden.

Stan Nijhuis, 1.96 lang, geboren en getogen in Egmond aan den Hoef. Nijhuis begon niet meteen met atletiek. ''Op mijn vijfde werd ik lid van voetbalvereniging Zeevogels. Dat heb ik drie seizoenen volgehouden en zette er een punt achter. Dat was toch niet mijn sport. Ik kwam in aanraking met atletiek tijdens het aanmoedigen van mijn neef Tieme Zwart. Ik probeerde bij Trias verschillende onderdelen uit, maar hoogspringen was voor mij de eerste keus. Ik vond het geweldig en al snel werd Sven Ootjers mijn coach". Stan Nijhuis bleek al snel een talentvolle hoogspringer en op zijn elfde jaar pakte hij met een sprong van 1.45 het clubrecord in zijn leeftijdscategorie. Een jaar later won Stan het officieus kampioenschap in het Olympisch Stadion te Amsterdam met een kampioenschaprecord van 1.62 en werd het nog duidelijker dat de Hoever een groot talent was.

Trainer Sven Ootjers

Volgens eigen zeggen heeft hij ongelooflijk veel geluk om Sven Ootjes als coach te hebben. "Sven is een trainer die naast zijn eigen ervaring, zichzelf voortdurend blijft ontwikkelen. Op de training is er altijd een goede balans tussen humor en serieus trainen." Sven maakte in de Nederlandse atletiek vooral naam als hoogspringer. In de jaren 1992 tot 1994 won hij indoor en outdoor vijf Nederlandse titels en zijn persoonlijk record staat op 2.21 meter overigens is dit nog steeds het Nederlands record bij de junioren. Maar ook op de 60 en 110 meter horden en op de zeven- en tienkamp stond hij NK's op het podium. Sven heeft een mooi team neergezet bij Trias waar Nijhuis onderdeel van uitmaakt.

Blessures

Rond de pubertijd van Nijhuis kwamen de eerste blessures, hierdoor heeft hij een jaar geen wedstrijden kunnen springen. Door veel oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut te doen kwam hij weer terug op niveau. Op dit moment traint hij 6 keer in de week. 'Ik spring maximaal 1 keer per week hoog, verder bestaan mijn trainingen uit sprongkracht, loop- en techniektrainingen.''

Internationale toernooien

Bij de C junioren sprong Nijhuis als eerstejaars 1.87 tijdens het NK in Amsterdam. Met deze resultaten behoorde Nijhuis tot de Nederlandse top. 2 Jaar later sprong hij het limiet (1.96) om mee te doen aan EYOF (European Youth Olympic Festival) in Hongarije. Nijhuis kreeg de smaak te pakken en een jaar later, in zijn examenjaar, sprong hij het limiet (2.07) voor het EK onder 18 wederom in Hongarije. Hierdoor liet hij zien dat zijn ontwikkeling positief voort zette.

Vrij gemaakt

Door nu al, vroeg in het seizoen, de limiethoogte van 2.13 te springen kan hij zich richten om nog hoger te komen en serieus kanshebber te worden voor een medaille op het EK in Zweden. Dit jaar heeft Nijhuis er alle tijd voor vrij gemaakt met een tussenjaar na het behalen van zijn HAVO-papiertje.

''Ik weet nog niet wat het vervolg van mijn studie wordt. Dat zal ik binnenkort moeten beslissen, maar nu eerst alle aandacht voor het EK U20 in Zweden. Dat betekent in de voorbereiding hard trainen, blessurevrij blijven en extra aandacht geven aan punten die een verbetering nodig hebben.''

Droom

Heb je nog een droom? ''Ik wil graag wedstrijden kunnen blijven springen op internationaal niveau en nóg een uitdaging: het persoonlijk record van coach Sven, van 2.21 verbeteren aankomend jaar!''

Meer berichten