Fabio Ravisani met zijn kunstwerk dat in Slot Zeist is bewonderen van 1 september tot en met 17 novermber.
Fabio Ravisani met zijn kunstwerk dat in Slot Zeist is bewonderen van 1 september tot en met 17 novermber. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl).)

Fabio Pravisani genomineerd voor Nederlandse Portretprijs

EGMOND AAN ZEE – Egmonder Fabio Pravisani (48) is onlangs genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs. Kunstenaars konden zich aanmelden met maximaal drie werken. Fabio hield het bij één inzending: een prachtig beeld van componist en musicus Reinbert de Leeuw.

"In totaal moest de vakjury zich buigen over 1250 inzendingen, waar er uiteindelijk vijftig van over gebleven. Deze vijftig werken worden geëxposeerd in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november. In die periode wordt ook de prijs uitgereikt'', zegt Fabio.

Prachtige locatie

De stichting 'De Nederlandse Portret Prijs' looft in 2019 voor de tweede keer de Nederlandse Portretprijs uit. "In de prachtige locatie Slot Zeist bekeek ik de werken van andere genomineerden en daar was echt van onder de indruk. Of ik een kans maak op de overwinning? Ik denk het niet.'' Fabio Pravisani is erg bescheiden. ''Mijn opa had in de Voorstraat al een ijssalon. Hij was ook ijsmaker en mijn vader, die helaas vroeg overleed, nam later de ijssalon over. Als klein jongetje hielp ik al mee. Samen met mijn moeder en zus runnen we de in de zomermaanden de ijssalon. In de winter is de winkel mijn atelier.''

Geweldig

Fabio was al kleine jongen al erg geïnteresseerd in kunst. "kijken naar kunst, dat inspireerde me. Jaren later zag ik een oproep voor vrijwilligers bij Bronsgieterij de Hooischuur in Oudorp. ''Dat was geweldig. Mijn eerste werkstukje werd een kat en ik was meteen verkocht. Ik maakte daar kennis met de beginselen van het bronsgieten. Dat was de start van mijn carrière als beeldhouwer. Ik werk in mijn eigen atelier. Boetseer een beeld in klei of was, alvorens het in brons te gieten. Als autodidact moest hij het modelleren uit boeken en van dvd's leren. "Ik heb helaas geen tijd om nu nog een cursus te volgen."

'Parel aan Zee'

In 2014 maakte Fabio voor de dorpsvereniging 'Parel aan Zee' het prachtige beeld van een Derper Vissersvrouw die over de zee uitkijkt, en ook het kussende kaasmeisje in Alkmaar komt van zijn hand. In Middenbeemster staat het beeld van kunstschilder Carel Fabritius (bekend van 'het puttertje'). Zaterdag 29 juni iets speciaals in het Museum van Egmond. Derper Glijn de Jong (1945) heeft vele jaren de wereldzeeën bevaren en was ook schipper van de reddingboot. Vanwege diens 'zeemanskop'' vroeg Fabio hem toestemming om die te mogen uitbeelden. Het beeld staat nu bij De Jong thuis en op verzoek van het Museum van Egmond wordt hier de bronzen kop in de maand juli tentoongesteld. Een van de thema's van Fabio zijn dierfiguren. Daarbij haalt hij vooral inspiratie uit beeldhouwwerk van de oude Egyptenaren, de Amsterdamse school en Art Deco.


Meer berichten