Maandag 24 juni trapten zo'n 450 medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep het actietraject af met een grote werknemersactie.
Maandag 24 juni trapten zo'n 450 medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep het actietraject af met een grote werknemersactie. ((Foto: Martin de Bouter))

Zondagsdiensten in ziekenhuis

ALKMAAR - Ziekenhuismedewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar draaien dinsdag 2 juli zondagsdiensten op diverse afdelingen. De ziekenhuismedewerkers voeren actie omdat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geen goede cao wil afsluiten met vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU'91, FBZ en CNV. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voeren op andere data soortgelijke acties.

Zondagsdiensten houden in dat diverse ziekenhuisafdelingen worden gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Ziekenhuismedewerkers zullen tijdens deze diensten hun diensten ergens anders aanbieden en ondersteunen op de patiëntenzorg. Tijdens de zondagsdiensten staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop. FNV Zorg & Welzijn sluit niet uit dat ook andere ziekenhuizen later deze zomer zullen volgen met zondagsdiensten wanneer een goede cao uitblijft.

Kick off Alkmaar

Maandag 24 juni trapten de Alkmaarse ziekenhuismedewerkers het ziekenhuisactietraject al af met een grote werknemersactiebijeenkomst. Voor het gebouw van de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep protesteerden zo'n 450 medewerkers uit het Alkmaarse ziekenhuis om kracht te zetten bij de eisen van medewerkers en vakbonden.

Cao Ziekenhuizen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen zijn op 3 juni vastgelopen. FNV Zorg & Welzijn en de andere vakbonden in de zorg eisen, naast een salarisverhoging van vijf procent, een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Meer berichten