Het Sterkenhuis.
Het Sterkenhuis. ((Foto: aangeleverd))

Open Monumentendag in Bergen

BERGEN - Het thema 'plekken van plezier' heeft de Historische Vereniging Bergen geïnspireerd om op zondag 15 september een manifestatie te houden op het terrein van de Ruïnekerk met als motto 'Back tot the sixties'.

Er komt een showteam dat rock & roll-dansdemonstraties geeft en workshops organiseert. Iedereen kan meedansen met een band. Er zijn brommers en auto's uit die tijd te zien, terwijl de vrijwilligers zich laten voorzien van vetkuiven en suikerspinkapsels. Wie wil, kan zich onder de handen van een kapper zo'n coiffure laten aanmeten, en wie de mooiste haardracht heeft wint een prijs. Ook eetbare suikerspinnen en ijsjes worden verkocht. De manifestatie wordt om 13.30 geopend door burgemeester Hetty Hafkamp, die zich in gepaste kleding zal presenteren.

Locaties:

Oude begraafplaats, Ruïnelaan. Openstelling: zaterdag 14 september, van 11.00 tot 16.00 uur.  Tijdens Open Monumentendag geven de vrijwilligers regelmatig rondleidingen over het terrein.

Museum Het Sterkenhuis, Oude Prinsweg 21. Openstelling:  zaterdag 14 en zondag 15 september, van 11.00 tot 17.00 uur. De thematentoonstelling handelt dit jaar over de geschiedenis van de horeca in Bergen onder de titel Van Rust Wat tot Extase, en wordt ingeleid met een keur uit de collectie prenten en tekeningen over het idyllische Bergen van vóór ca 1960. Inlichtingen:  info@museumhetsterkenhuis.nl.

Midgetgolfbaan 'Merelhof', Kerkepad 2 Openstelling: zaterdag 14 en zondag 15 september, van 12.00 tot 17.00 uur. Op zondagmiddag verzorgt de exploitant van de midgetgolfbaan rondleidingen over het terrein.

Molen Kijkduin, Molenweg 13. Openstelling: zaterdag 14 september, van 10.00 tot 16.30 uur. Tijdens Open Monumentendag worden verhalen verteld door Wim van Bokhorst, klinkt er muziek en worden er versnaperingen verzorgd door de bewoners van de hoeve Buitenduin – nazaten van de laatste beroepsmolenaar. Inlichtingen: www.molen-kijkduin.nl of info@molen-kijkduin.nl.

Protestantse Kerk Schoorl, Duinweg 5 Openstelling: zaterdag 14 september, van 10.30 tot 16.00 uur. Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt het kerkorgel op gezette tijden bespeeld door Willem Leegwater.  Ook wordt een aantal keren een videopresentatie gegeven over leven en werk van Jan van Scorel.

Raadhuisje Groet en 'Witte huisjes', Kerkbrink 19 en 18 Openstelling: zaterdag 14 en zondag 15 september, van 11.00 tot 17.00 uur.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag is in de 'Witte huisjes' onder meer een maquette te bezichtigen van de verdwenen stolpkerk van Camperduin. Veel  van deze kerkjes, gebouwd als een Noordhollandse stolpboerderij met een torentje, zijn in de loop van de tijd verdwenen. De kerk van Camperduin werd verwoest tijdens de Engels-Russische invasie van 1799. 

Marsha Bakker
Meer berichten