(Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Prikkelende sfeer bij opening fotoexpositie Humberto Tan

door: Ed Bausch

SCHOORL - "Voor mooie dingen moet je moeite doen, want lelijkheid komt wel vanzelf op je af", zei Humberto Tan  vrijdag met een knipoog.

Vlak voor de opening gaf hij het Bergens Nieuwsblad een rondleiding door Take 5, de tentoonstelling met zijn foto's in de Zanderij-zaal van het Schoorlse hotel. Na de presentatie van fotowerk van Marco Borsato twee jaar geleden en vorig jaar de schilderijen van Herman van Veen is deze tentoonstelling een nieuwe parel in het Schoorlse hotel.

In de foyer en de gangen is al betekenisvolle kunst te bewonderen van befaamde kunstenaars. En er is ook de serie foto-portretten, die de Bergense fotograaf Cees Noort maakte van Bergense of bij dat dorp betrokken kunstenaars. In het hotel hing de prikkelende sfeer die de Bergense Kunst10daagse zo kenmerkt. Veel bekende Nederlanders en streekgenoten werden trots welkom geheten door de hoteldirectie, het echtpaar Martin en Carla Bourgogne.

Take Five als aanloop

Tan blaakte bij binnenkomst al van energie en was voor iedereen bereid te vertellen over zijn werk als fotograaf. "Take Five kent iedereen als de titel van de compositie van de legendarische jazzgigant Dave Brubeck. Vijf staat ook voor het werk van Merlets chefkok Jonathan Zandbergen, die experimenteert met voorjaarsgerechten onder de noemer het vijfde seizoen. Take Five heeft daarnaast de betekenis van even een stapje terug doen. En die adempauze deed zich in mijn leven voor. Het toeval wilde dat ik dit voorjaar voor verschillende zaken naar vijf verschillende landen zou gaan. En zo hangen er nu dus van ieder van die landen vijf fotowerken die weergeven wat ik zag. De chefkok bedacht bij ieder land een speciaal gerecht."

Vooral verhalenverteller

Velen kennen Humberto als de televisiepresentator. Maar hij is ook een danser, schrijver van een kinderboek, radiopresentator en dus ook fotograaf. "Het zijn allemaal gewoon uitingsvormen van hoe ik ben", zegt Tan. "Kijken, luisteren, veel mensen zien en kennen en hen vooral respecteren in hun individuele waarde, hoe hun situatie ook is. In alles ben ik vooral de verhalenverteller."

Rode Kruis

Als ambassadeur van het Rode Kruis komt Tan in veel landen. Daar ziet hij situaties die je liever niet zou zien. "Maar ze zijn er, en ik probeer dan de mensen daar te begrijpen in hun positie en hun waarde en vraag toestemming om te fotograferen." De foto's zijn allemaal zwart-wit afgedrukt en mede door hun identieke lijsten komt het werk sterk binnen op het netvlies. Het is de eerste keer dat Tan naar buiten treedt met zijn fotografie. Hij deed vroeger modellenwerk, naast zijn rechtenstudie en werd gevraagd voor de televisie."Neem risico, als je vooruit wilt. Durf te vallen", zegt Tan, die zich met deze expositie echt in de kunstwereld begeeft.

Jonathan Zandbergen

Tijdens de avond kondigde Jonathan Zandbergen de komst aan van zijn debuut kookboek 'Vijf Seizoenen'. Op 29 november verschijnt het 224 pagina's tellende kookboek via uitgeverij Carrera met prachtige foodfotografie. Ieder seizoen bevat 10 recepten, ingedeeld in 5 seizoenen met als toevoeging het gastronomische seizoen 'de voorzomer' met specifieke producten.

De avond werd afgesloten met een feestavond met DJ Jonathan Zandbergen waarbij Humberto Tan zijn dansskills liet zien. Ook de genodigden, waaronder Marco & Leontine Borsato, Jörgen Raymann en William Rutten bleven nog lang nagenieten op de dansvloer.

Tijdens de openingsavond zijn reeds 36 werken verkocht. Per foto zijn er 5 'Take Five'-exemplaren beschikbaar. Humberto Tan zal, als ambassadeur van het Rode Kruis, de opbrengst van de verkoop van de werken doneren aan dit goede doel.

De expositie is tot 30 december te bewonderen bij Merlet, Duinweg 5 in Schoorl, https://www.merlet.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten