Maritiem Centrum Egmond: wat een plaatje - Na twaalf jaar plannen maken, overleggen, tekenen en bouwen
Nieuws
Maritiem Centrum Egmond: wat een plaatjeNa twaalf jaar plannen maken, overleggen, tekenen en bouwen</
Maritiem Centrum Egmond: wat een plaatjeNa twaalf jaar plannen maken, overleggen, tekenen en bouwen rodi.nl

EGMOND AAN ZEE – Er is de laatste dagen nog keihard gewerkt door een legertje vrijwilligers. Timmeren, schilderen, verven. Maar komende zaterdag 10 november is het Maritiem Centrum Egmond helemaal klaar. De drie bewoners van dit fraaie onderkomen zijn: de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNMR), de Egmondse reddingsbrigade (ERB) en de Stichting Egmonder Pinck. Het Maritiem Centrum Egmond is gebouwd door Bouwbedrijf Tervoort Egmond in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Redding maatschappij IJmuiden.


‘’Het gebouw is grotendeels afgewerkt door de vrijwilligers van de KNRM Egmond, de Egmondse Reddingsbrigade en de Egmonder Pinck,’’ zegt Henk Biesboer. ‘’Dit alles met heel veel steun van vele bedrijven en particulieren. Niet alleen financiële steun hebben wij mogen ontvangen maar bedrijven hebben ons ook bijgestaan met bouwmaterialen, arbeid, inrichting, machines en apparaten.’’ In het gebouw zijn de ruimtes van de KNMR en de Egmondse Reddingsbrigade naast elkaar ondergebracht. Een gebouw zonder tussenmuren, wat de samenwerking nog meer zal optimaliseren. Stichting Egmonder Pinck heeft een eigen afgesloten ruimte voor de stalling van de Egmonder Pinck.

Samenwerking


‘’Wij werken al tientallen jaren nauw samen met de KNRM,’’ zegt Wendy van Duin van de Egmondse Reddingsbrigade. ‘’Dat is een logisch gevolg van de natuurlijke uitwisseling van vrijwilligers tussen beide organisaties. Een aantal vrijwilligers hebben een functie bij beide instanties en veel van de opstappers zijn ooit begonnen bij de reddingsbrigade.’’ Op de bovenverdieping van het gebouw een enorme ruimte, compleet met een hypermoderne keuken. Wendy: ‘’Dat is de ruimte waar de bemanning van de Adriaan Hendrik en de vrijwilligers bij elkaar komen en waar workshops gegeven kunnen worden. En de coördinatie ruimte is hier gecreëerd.’’ Het uitzicht op de zee is fantastisch.

Kleinere vaartuigen


‘’Op de begane grond in het centrum staat, naast de Adriaan Hendrik ook reddingmaterieel van de Reddingsbrigade uitruk gereed. Ook de hulpverleningsvoertuigen van de KNMR en de Reddingsbrigade kunnen op afroep uitrukken en hulpverlenen. Met name de landrover van de Reddingsbrigade staat nu op een logistiek veel betere plaats en zal dan ook eerder dan voorheen op de plaats van onheil zijn wat de veiligheid in de Egmonden ten goede komt. Een ander voordeel van deze gemeenschappelijke huisvesting is dat we niet alleen de Adriaan Hendrik tot onze beschikking hebben, maar ook de kleinere vaartuigen van de Reddingsbrigade. Wij kunnen de hulpverlening dan ook meer afstemmen op de aard van de melding.’’

Egmonder Pinck


Jan Sander, een van de vele vrijwilligers bij de Egmonder Pinck, laat de nieuwe ruimte waar de Pinck staat even zien. ‘’Halverwege de jaren negentig ontstond in het museum van Egmond het idee om een reconstructie van een Egmonds vissersvaartuig te bouwen. In 2003 is een groep vrijwilligers begonnen om aan de hand van een tekening een Pinck te bouwen. Na vier jaar bouwen werd in 2007 deze Pinck gedoopt als Claes Teunisz. Dit als eerbetoon aan deze Egmonder scheepsbouwer en zijn collega’s die destijds alles handmatig deden. Deze Pinck, een historisch platbodem vissersvaartuig en een link naar de geschiedenis als vissersdorp, is inmiddels regelmatig aanwezig op nautische evenementen, zowel op zout als zoet water.’’
Op zaterdag 10 november is de officiele opening van dit prachtige gebouw. Vanaf 13.30 uur staat het gebouw open voor belangstellenden die dan worden rondgeleid door vrijwilligers.

Maritiem Centrum Egmond: wat een plaatjeNa twaalf jaar plannen maken, overleggen, tekenen en bouwen</
Maritiem Centrum Egmond: wat een plaatjeNa twaalf jaar plannen maken, overleggen, tekenen en bouwen</