Vuurtoren van de week

EGMOND Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Grå Fyr bij Skagen.

Denemarken, al bijna twintig jaar mijn favoriete vakantiebestemming. Op een met Nederland vergelijkbare oppervlakte wonen 5,5 miljoen mensen, waarvan 2 miljoen op Seeland. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je in Jutland rust en ruimte vindt. Ook dit jaar is het mijn vakantiebestemming. Aan het einde van de landtong ten noorden van Skagen ligt Grenen. Het is de plaats waar het Skagerak en het Kattegat bij elkaar komen, te zien aan het tegen elkaar botsen van de golven. Vanaf het parkeerterrein (één van de weinige in Denemarken waar betaald moet worden) is het een 1,5 kilometer om deze populaire bezienswaardigheid te bezoeken.

Grå Fyr

De grijze vuurtoren van Skagen werd gebouwd in 1858 en werd op 1 november van dat jaar operationeel. De ronde, stenen toren is 46 meter hoog (In Denemarken is slechts de vuurtoren van Duodde op Bornholm een meter hoger). De lichthoogte is 44 meter. Hij kan beklommen worden, je mag dan 210 treden overwinnen.

UItzicht

Aansluitend is het uitzicht over Skagen en Grenen spectaculair. Deze vuurtoren werd ontworpen door de Deense architect N.S. Nebelong. In 2013 werd deze vuurtoren door de Deense maritieme autoriteit doorverkocht aan Realdania. Helaas heb ik niet kunnen ontdekken of het licht, een witte flits om de vier seconden, nog operationeel is. De Dansk Fyrliste van 2018 zegt ja. De vuurtoren zelf werd in 2008 gerestaureerd, de bijgebouwen tot de opening in 2017 ook.

Vogelbelevingscentrum

Er is nu een vogelbelevingscentrum in gevestigd. Het land schuift jaarlijks gestaag op, waardoor deze toren inmiddels gevaarlijk dicht bij het water staat.

Coördinaten: 57° 44 06.7 N - 10° 37 50.7 O

Meer berichten