Ondanks het gemak van internet wordt er nog steeds veel gewinkeld.
Ondanks het gemak van internet wordt er nog steeds veel gewinkeld. ((Foto: Archief))

Lokaal winkelbezoek neemt toe

Lokaal winkelbezoek neemt toe

BERGEN - Burgemeester en wethouders van Bergen hechten grote waarde aan de leefbaarheid van de gemeente. Beschikbaarheid van goede winkelvoorzieningen speelt hierin een belangrijke rol.

In opdracht van de drie provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is ook in 2018 voor Noord-Holland het consumentengedrag via het Randstad Koopstromenonderzoek www.kso2018.nl in beeld gebracht. Het onderzoek geeft onder meer antwoord op vragen als: waar doen mensen hun dagelijkse boodschappen, waar kopen ze hun kleding en waar shoppen ze als ze een nieuwe smartphone willen. Doen ze dit in een gezellig dorps- of stadscentrum of kiezen ze juist voor het gemak van Internet?

Meer uitgegeven

Het totaalbedrag aan bestedingen in het centrum Bergen is toegenomen ten opzichte van 2016. Eigen inwoners besteden € 34,7 miljoen (op een totaal van € 39,3 miljoen) aan dagelijkse artikelen in de eigen gemeente. Voor de niet-dagelijkse goederen (in de categorieën mode & luxe, vrije tijd en in en om het huis) besteden de Bergenaren € 14,6 miljoen (op een totaal van € 24,8 miljoen).

Toeristen

Van de ruim € 63,9 miljoen aan consumentenbestedingen in de detailhandel in het centrum van Bergen komt € 8,6 miljoen (ruim dertien procent) uit de portemonnee van toeristen. De inwoners geven de winkelvoorzieningen een rapportcijfer 8,0 ten opzichte van de 8,1 in 2016. Met name het 'horeca-aanbod en de 'veiligheid' scoren hoog maar 'bereikbaarheid per openbaar vervoer' en 'parkeermogelijkheden auto' kunnen beter.

Voor meer informatie zie www.kso2018.nl

Meer berichten