Charlotte Caspers schildert in het populaire tv-programma 'Het Geheim van de Meester' diverse meesterwerken minutieus na. Haar eigen werken zijn te bewonderen in museum Kranenburgh.
Charlotte Caspers schildert in het populaire tv-programma 'Het Geheim van de Meester' diverse meesterwerken minutieus na. Haar eigen werken zijn te bewonderen in museum Kranenburgh. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Charlotte Caspers exposeert in Museum Kranenburgh

BERGEN – Een gesprek met kunstenaar Charlotte Caspers. Natuurlijk in haar atelier in Bergen, waar het erg leeg is. Haar schilderijen en een deel van het interieur zijn tot en met 5 mei in Museum Kranenburgh. Prachtige kunstwerken waarin Charlotte Caspers haar liefde voor het landschap, de natuur en natuurlijke materialen, hout, pigmenten, bladgoud, met de bezoekers deelt. Ze heeft de presentatie van haar schilderijen in Kranenburgh zelf mogen samenstellen.

Bergense bekend van tv-programma 'Het Geheim van de Meester'

''Het is heerlijk als je je eigen werken mag tentoonstellen. Er is daar de laatste jaren weinig tijd voor geweest, Ik wilde nu echter graag als kunstenaar met mijn vrije werk naar buiten komen.'' Charlotte Caspers gaat in de komende periode nog twee keer zelf in actie komen. ''Gedurende de tentoonstellingsperiode, die op 19 januari door Jasper Krabbé werd geopend, worden schilderworkshops voor kinderen georganiseerd. In anderhalf uur leg ik de kinderen uit hoe ik werk. Vervolgens proberen we de door mij gebruikte materialen zoals pigmenten en bladgoud uit.'' Kinderen reageren enthousiast en ook de laatste twee workshops, op 7 april en 5 mei zijn al helemaal volgeboekt.

Kunstgeschiedenis

Charlotte Caspers (Gent, 1979), was al vierjarige al in de ban van het tekenen. Na haar gymnasiumopleiding is zij kunstgeschiedenis gaan studeren met als specialisatie schilderkunst uit de Middeleeuwen en renaissance. Daarna volgde de opleiding tot restaurateur. ''Ik heb in totaal negen jaar onafgebroken gestudeerd voordat ik me volledig aan het schilderen kon wijden. Naast mijn vrije werk, wat ik het liefste doe, maak ik historische reconstructies van schilderijen voor musea, onderzoeksprojecten en nu ook voor het televisieprogramma 'Het Geheim van de Meester.' In de periode 2016-2019 heb ik tweeëntwintig historische meesterwerken gereconstrueerd.''

Intensief

In de afgelopen maanden heeft Charlotte in het populaire tv-programma 'Het Geheim van de Meester' diverse meesterwerken minutieus nageschilderd. Bijna niet van het werk van de echte meester te onderscheiden. Voordat de eerste penseelstreek wordt neergezet, is er heel veel tijd nodig bij het voorwerk. ''We zijn vaak weken bezig met het vooronderzoek. De kijker ziet slechts een heel klein stukje voorbereiding en de meeste aandacht gaat dan uit naar de reconstructie van het schilderij.'' Op dit moment worden alle tweeëntwintig kunstwerken uit het programma in Museum

Office1

More in Gorssel tentoongesteld.

Marsha Bakker
Meer berichten