Nieuwe boek Sjoerd Kuyper gepresenteerd in de Ruïnekerk

Algemeen
Sjoerd Kuyper kreeg het eerste exemplaar overhandigd door goede vriend Diederik van Vleuten.
Sjoerd Kuyper kreeg het eerste exemplaar overhandigd door goede vriend Diederik van Vleuten. (Foto: aangeleverde)

BERGEN - 'Bizar' heet het meest recente werk van de Bergense kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Het is een spannend avontuur, waarin kinderen de wereld van de volwassenen ontdekken en daar een eigen invulling aan geven. Woensdag 20 maart werd het boek gepresenteerd en ging de schrijver over de inhoud in gesprek met Engele Wijnsma, predikant van de Ruïnekerk.

'Als je zo lelijk bent als ik, kun je een hoop lol hebben'

De avond werd geopend door de cabaretier Diederik van Vleuten, die vol trots en met een knipoog aanhaalde dat hij zich tegenwoordig ook schrijver mag noemen. Van Vleuten en Kuyper bleken elkaar al te kennen sinds hun jeugdjaren. Kuyper had op zijn beurt recent gesproken bij de boekpresentatie van Van Vleutens recente debuut als auteur: "Daar werd wat groots verricht'. Van Vleuten wist alle aanwezigen te boeien en te vermaken met zijn openingswoord dat zich zowel toespitste op gedeelde herinneringen als enkele markante passages uit het boek 'Bizar'.

Openingszinnen

Van Vleuten prees onder andere de sterke openingszinnen van Bizar: 'Als je zo lelijk bent als ik, kun je een hoop lol hebben. Niemand let op je!' Daarna las Sjoerd Kuyper zelf voor uit zijn nieuwe kinderboek. Het werd meteen duidelijk, dat hij zich hiermee niet richt op jonge kinderen, maar op pubers en kinderen op de drempel van de adolescentie. Kuyper strooit in Bizar net zo makkelijk met citaten van Schopenhauer, Shakespeare als de Bijbel.

Bergense dorpsdominee

Het wekte bij sommigen enige verbazing dat ds. Engele Wijnsma de gesprekspartner was voor deze avond. Het was dit jaar al het derde interview voor de Bergens dorpsdominee tijdens de presentatie van een nieuw boek. Zelf zei hij daarover: 'Enerzijds is het toeval, dat ik hier nu al weer zit en sta te interviewen, al past het ook in de trend waarin wij de functie van onze community zichtbaarder willen maken: verbinden, verdiepen en vernieuwen.' Het interview ging de predikant ogenschijnlijk vlot af. Hij wist net zo'n relaxte en open sfeer te creëren als tijdens de kerkelijke vieringen. Net als op zondagmorgen toverde hij ook nu verrassende plaatjes en filmpjes op het grote scherm, waarmee het gesprek vaart hield en de onderwerpen kleur kregen.

Kuyper genoot zichtbaar

Kuyper genoot zichtbaar de hele avond. Voor hem was het de afronding van een lang proces waarin hij zowel de kunst van het schrijven als de kunst van het weglaten had beoefend. Het resultaat is een boek, dat staat als een huis met een plot dat dat jong en oud zowel zal fascineren als ontroeren.

Salie Mo

Het boek speelt zich af op een fictief Waddeneiland, dat meerdere keren doet denken aan locaties in Bergen. De centrale figuur in het boek is Salie Mo, een meisje van 13 dat al sinds haar derde jaar kan lezen en niets liever doet. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Deze zegt dat ze drie maanden geen boek mag aanraken. Ze mag alleen kijken, luisteren en schrijven. Dan stort ze zich zonder boeken als puber in het echte leven: een zomervakantie met drie gezinnen van alleenstaande moeders.

Spannende passages

Dit levert zowel hilarische als ontroerende, prikkelende en spannende passages op. Kuyper weet er allerlei anekdotes en citaten doorheen te weven, die je als lezer niet snel vergeet. Kuyper neemt geen blad voor de mond, maar tegelijk wordt duidelijk dat sommige gebeurtenissen zo heftig zijn, dat ze eigenlijk niet opgeschreven kunnen worden. Niet omdat er geen woorden voor zijn, maar omdat we uit onmacht om de werkelijkheid soms liever een ander verhaal vertellen.

Sjoerd Kuyper in gesprek met dominee Engele Wijnsma.