Mille Affetti geeft op 10 mei een concert in de Ruïnekerk Bergen.
Mille Affetti geeft op 10 mei een concert in de Ruïnekerk Bergen. ((Foto: aangeleverd))

Mille Affetti op 10 mei in de Ruïnekerk Bergen

BERGEN - Concerto D'Amsterdam en soliste Luciana Mancini overrompelen in een uur vol emoties met het programma Mille Affetti.

Mille Affetti - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d'Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun emoties de vrije loop laten. De concerten vinden plaats op 10, 11 en 12 mei 2019 in Bergen, Deventer, Beek (Ubbergen) en Utrecht.

Nergens lag in de Barok de gevoelstemperatuur hoger dan in de opera, en dan speciaal in Italië, ook toen al operaland bij uitstek. Het genre was zo populair dat zelfs een componist als Händel opera's schreef die qua tekst en muzikaal idioom honderd procent Italiaans zijn. Zangeres Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook bijna rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria's uit Veracini's Adriano in Siria en Händels Orlando en Ariodante. Barokorkest Concerto d'Amsterdam omlijst Mancini's prachtige aria's met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: een concerto grosso van Corelli en twee van de wonderbaarlijke composities van Charles Avison, gebaseerd op (maar eigenlijk nog mooier dan) de muziek van Domenico Scarlatti. In Mille Affetti zal spreker en violist Hans Lub het publiek actief betrekken bij de zoektocht naar de vertolkte emoties. Concertmeester en muzikaal leider Stefano Rossi kent dit repertoire als geen ander en zal het ensemble veilig door de maalstroom van liefde, verdriet, hoop en wanhoop loodsen. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op: www.concertodamsterdam.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten