Kunstenaar Awoiska van der Molen.
Kunstenaar Awoiska van der Molen. ((Foto: aangeleverd))

In gesprek met Awoiska van der Molen

In gesprek met Awoiska van der Molen

BERGEN - Curator Marie Stel en filosoof en natuurbeheerder Erik Brinckmann gaan zondag 19 mei in gesprek met kunstenaar Awoiska van der Molen.

Marie Stel zal de middag inleiden met een introductie over de tentoonstelling Awoiska van der Molen - Tempus die te zien is in de Rabozaal. Erik Brinckmann reflecteert vanuit een filosofisch perspectief op het fotografische werk van Van der Molen.

Daarna gaan de drie met elkaar in gesprek over landschapsfotografie en de kracht van de natuur. Er is veel ruimte voor het publiek om vragen te stellen en mee te denken over verschillende vraagstukken.

Awoiska van der Molen (Groningen, 1972) woont en werkt in Amsterdam. Haar werk was te zien in onder andere Pier24 Photography in San Francisco, Huis Marseille in Amsterdam, Victoria and Albert Museum in London, FoMu in Antwerpen en Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Haar eerste grote solotentoonstelling was in Foam Fotografiemuseum te Amsterdam in 2016.

Tempus

De afgelopen tien jaar legde Van der Molen de natuur vast. De zwart-wit foto's van bergen, bossen en wateren zijn geabstraheerde weergaves van de landschappen die ze opzoekt en ondergaat in afgelegen gebieden. Ze pelt deze mentaal af, laag voor laag, op zoek naar de essentie van de plek en het moment. De ervaringen die ze opdoet tijdens deze hoogstpersoonlijke zoektochten vinden hun vertaling in haar analoog gemaakte beelden. Zonder titels of plaatsaanduiding blijven de gelatine zilverdrukken open voor verschillende interpretaties. Het verlangen naar een waarachtige kern in zowel de natuur als de mens zelf, is universeel en diep-menselijk.

Oog in oog met de schijnbaar onaangetaste landschappen van Awoiska van der Molen kunnen we evenmin om associaties met puurheid, ongereptheid en oorspronkelijkheid heen.
In gesprek met Awoiska van der Molen, zondag 19 mei van 14.30 tot 16.00 uur in de Tuinzaal. Toegang gratis (excl. museumentree).

Marsha Bakker
Meer berichten