Stil even….. een Stilleven.

BERGEN - Roel van der Veen opent zondag 27 oktober om 14.30 uur de nieuwe groepstentoonstelling bij Galerie Pictura met als thema 'Het Stilleven'.

Deze keer zijn stillevens uitgekozen van de kunstenaars Anneke Elhorst, Brita Seifert, Guy De Jaegher, Hub Pollen, Jan Kootstra, Jan Teunissen, Lorena Kloosterboer, Mark van Crombrugge, George Schriemer en Valery Shishkin.
Sculpturen van Romee Kanis, Hermien Buytendijk, Jack van Iwaarden en Willi Kissmer. Stuk voor stuk kunstenaars met een grote reputatie.

De meesten exposeren over de gehele wereld bij gerenommeerde galeries. Zij staan bekend om hun compositiekeuze en stofuitdrukking. De gevechten die zij hebben om tot hun creaties te komen duren soms maanden per schilderij. Elke dag weer, sommigen met een dwangmatige discipline, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Soms sluiten ze zich maanden op in hun atelier, net zolang tot het kunstwerk geshowd mag worden aan de buitenwereld. Dan zien we fruit, glas, eieren, groentes of andere attributen uitgespreid op een houten tafel, vensterbank of een fraaie marmeren vloer. Soms is het alsof het zweeft, gedecoreerd met prachtige gordijnen of doeken. Het licht soms diffuus schijnend over het geplooide laken, anders weer met sterk licht en contrasterende kleuren. De stoffering is tot in de kleinste details uitgewerkt en alles met het gevoel dat je het zo van het paneel of doek af kunt halen of nemen.
Je kijkt ernaar en je valt stil.
Elk sculptuur van hun hand is uniek en getuigt niet alleen van groot ambachtelijk vakmanschap,
maar bezit ook een verfijnde sierlijkheid. De sculptuur wordt na eindeloos zoeken en afwegen een
harmonieus beeld, een heldere vorm waarin het concept tot in details uitgedrukt wordt. Met diezelfde gepassioneerde toewijding streeft de kunstenaar naar een zo volmaakt mogelijke uitvoering gemaakt. Voor zijn figuraties gaat de beeldhouwer meestal uit van mensfiguren die opgaan in andere vormen waardoor hybriden, metamorfoses of combinatiebeelden ontstaan. 'Gratiën en Zinnebeelden'
waarin de sculpturale vormen van de vrouw centraal stonden. Zij geven in hun werk uiting aan associaties met vergankelijkheid en verloren herinneringen. Het resultaat is zowel intrigerend en ongenaakbaar als gepantserd en fragiel.

De tentoonstelling is tot 25 januari te zien bij Galerie Pictura Aijenseweg 16b in Bergen.

Marsha Bakker
Meer berichten