Beeld van Bergen in Historische atlas

Nieuws
De kaart van de heerlijkheid Bergen, die werd vervaardigd door Joan Blaeu en Johannes Dou. (foto: Aangeleverd)
De kaart van de heerlijkheid Bergen, die werd vervaardigd door Joan Blaeu en Johannes Dou. (foto: Aangeleverd) rodi.nl

REGIO — De nieuwe Historische atlas van Alkmaar in de boekwinkels. Het boek is een uitgave van Vantilt in samenwerking met het Regionaal Archief, en is geschreven door Paul Post en Harry de Raad.
De historische atlas vertelt in 35 hoofdstukken aan de hand van historische en moderne kaarten het verhaal van de ontwikkeling van Alkmaar en haar omgeving. In de atlas zijn ook hoofdstukken gewijd aan de heerlijkheid Bergen en aan de Egmonden.

Bergen

De geschiedenis van de heerlijkheid Bergen wordt in kort bestek behandeld, tot en met de negentiende eeuw. Het hoofdstuk opent met de bekende zeventiende-eeuwse kaart van de heerlijkheid, die te vinden is in de beroemde Atlas Maior van Joan Blaeu. Een andere bijzondere kaart van het gebied is de unieke manuscriptkaart die in het Regionaal Archief wordt bewaard. Op die kaart uit circa 1560 zijn de Berger- en Egmondermeer nog onbedijkt.
Egmonden
Het hoofdstuk over de Egmonden wordt geopend met een ingekleurde kaart uit 1665, die is vervaardigd door cartograaf J.D. Zoutman. Op de kaart zijn de Egmonden, Wimmenum en Heiloo afgebeeld. De ruïnes van de Egmondse abdij en het slot zijn ook ingetekend. Het hoofdstuk is verder geïllustreerd met een kaart uit 1718 die werd gemakt om de kerk en toren van Egmond aan Zee te beschermen tegen de voortgaande kustafslaag en een drietal prenten van het slot en de abdij.
De atlas is verkrijgbaar bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar en in de boekwinkels. Tot 1 maart volgend jaar geldt een speciale voordeelprijs van € 24,50. Leden van de Stichting Vrienden van het Archief kunnen het boek voor €15,- aanschaffen bij de studiezaal van het archief aan de Bergerweg 1 te Alkmaar. Nieuwe Vrienden van het Archief is er tot 1 februari een speciale combiprijs: € 15,- voor het boek samen met een jaar lidmaatschap (zie de website van het Regionaal Archief, www.archiefalkmaar.nl).

De kaart van de heerlijkheid Bergen, die werd vervaardigd door Joan Blaeu en Johannes Dou. (foto: Aangeleverd)