Stichting Video Journaal Schoorl viert jubileum

Nieuws
De bovenste rij vlnr: Gerard Tamis, Rob Henneman, Paul Oudendijk, Kees Bakker, Nico de Vries. De onderste rij vlnr: Jan Cees Vriesman, Pauline Kos, Rien van Regteren, Anjo Smit, Klaas Tillema. (Foto: aangeleverd)
De bovenste rij vlnr: Gerard Tamis, Rob Henneman, Paul Oudendijk, Kees Bakker, Nico de Vries. De onderste rij vlnr: Jan Cees Vriesman, Pauline Kos, Rien van Regteren, Anjo Smit, Klaas Tillema. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHOORL - Het Video Journaal Schoorl is ontstaan vanuit de Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Oorprong. Het Video Journaal Schoorl is opgericht in december 1993 en maakte tot september 2014 deel uit van het Ouderenwerk van Stichting Welzijn Bergen.

Vrijdag 21 december viert deze club haar 25-jarig jubileum in De Blinkerd.
Het Video Journaal Schoorl bestaat uit een enthousiaste groep van elf vrijwilligers die met veel liefde drie keer per jaar een filmvertoning samenstellen, van afwisselende beelden uit de gemeente Bergen. Deze beelden worden vertoond op grootbeeld-projectie en de vertoningen worden gemiddeld bijgewoond door zo’n honderd bezoekers. De voorstellingen worden gehouden op diverse locaties in Schoorl, zoals de Oorsprong, de Sanderij, en in Zorgcentrum Hoog Duinen. In de studio van VJS aan de Sanderij 7 wordt het materiaal allemaal bekeken en bewerkt.
Samenwerking
In december 2011 werd een samenwerkingsverband aangegaan met Radio&TV- 80, die wekelijks oude en nieuwe filmbeelden van de VJS uitzond. Ook maakte de club films van de voorstellingen van het Verenigd Amateur Toneel (VAT-70) en was er nauw contact met de Computersociëteit Schoorl, die het gebruik van gezamenlijke technische materialen mogelijk maakte. De samenwerkingsverbanden met Radio&TV-80 en Vat-70 en Computersociëteit Schoorl zijn inmiddels beëindigd, vanwege andere zienswijze van Radio&TV-80, en het opheffen van de Computersociëteit Schoorl.

Doelstelling
De doelstelling van Video Journaal Schoorl is om een eigentijds videojournaal te maken en deze te vertonen. Het journaal bevat allerlei grote en kleine gebeurtenissen door en voor de inwoners van de gemeente Bergen. Een belangrijke doelstelling van de VJS is ook het digitaliseren en archiveren van videobeelden, om deze veilig te stellen voor het nageslacht.
Jubileum
Het jubileum start vrijdag om 09.30 uur, waarna de voorzitter van VJS, Anjo Smit, een woordvoerder van Stichting Welzijn Bergen, de wethouder van de gemeente Bergen, en een woordvoerder van de RABO bank Noord-Kennemerland Castricum een woordje zullen doen. Daarna volgt een bijzondere vertoning van filmbeelden van de hoogtepunten uit 25 jaar VJS, en een vertoning van historische filmbeelden van Aagtdorp, Schoorl, Schoorldam, Bregtdorp, Catrijp, Groet en Camperduin. Iedereen is welkom dit jubileum bij te wonen. Alle informatie over de VJS is te vinden op www.videojournaalschoorl.nl.