Briljant regiedebuut in Cinebergen

Nieuws
Bij Cinebergen het briljante Wildlife, regiedebuut van acteur Paul Dano. (Foto: aangeleverd)
Bij Cinebergen het briljante Wildlife, regiedebuut van acteur Paul Dano. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

BERGEN - In deze laatste week van het jaar bij Cinebergen het briljante Wildlife, regiedebuut van acteur Paul Dano. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Ford volgt de film op aangrijpende wijze de 14-jarige Joe die het huwelijk van zijn ouders ineen ziet storten.
Met prachtrollen van Jake Gyllenhaal en Carey Mulligan. Daarnaast nogmaals het ultieme liefdesepos Cold War, regieprijs in Cannes voor Pawel - Ida - Pawlikowski, de prachtige biopic Becoming Astrid over de Zweedse schijfster Astrid Lindgren, een fenomenale Emma Thompson als een gerespecteerd familierechter in The Children Act, de geniale nieuwe film van Kore-eda, Shoplifters (winnaar Gouden Palm), een magistrale Glenn Close in The Wife en hoera, de helden uit de Fabeltjeskrant zijn weer terug met De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen.
De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen (do 27 - 14.30)
Groot nieuws uit Fabeltjesland! De helden uit de Fabeltjeskrant zijn weer terug met een ijzersterk avontuur in het grote dierenbos. Op het grote doek maken ze nog meer indruk. Geschikt voor de hele familie!
Cold War (do 27 - 20.00 | zo 30 - 20.00)
De Poolse Wiktor valt op de vrijgevochten Zula, maar de politiek (Koude Oorlog) en tegenslag verscheuren hun liefdesgeluk. Regieprijs in Cannes voor Pawel - Ida - Pawlikowski. Cold War is een ultiem liefdesepos waarin bovendien elk shot is om in te lijsten.
Wildlife (vr 28 - 14.30 | za 29 - 20.30 | di 01 - 20.00)
Met meervoudig Oscarkandidaten Jake Gyllenhaal en Carey Mulligan beschikte acteur Paul Dano bij zijn regiedebuut over twee geweldige hoofdrolspelers, maar het is de jonge Ed Oxenbould die alle aandacht trekt in Wildlife. Hij speelt een onvergetelijke rol als de veertienjarige Joe, die de relatie van zijn ouders in zwaar weer ziet raken. Vader Jerry Brinson wordt ontslagen als golfleraar en stapt, als er elders in de staat Montana een enorme bosbrand uitbreekt, met een groep vrijwilligers in een vrachtwagen om te helpen blussen. Impulsief en gevaarlijk. Hoe lang hij weg zal blijven is onduidelijk en hij zet daarmee zijn kwetsbare huwelijk nog meer onder druk. Om iets te verdienen leert echtgenote Jeanette een oude rijke man zwemmen en laat zich daarbij zijn attenties iets te duidelijk aanleunen. Opvallend trefzeker en emotioneel genuanceerd toont regisseur Dano de desintegratie van een huwelijk. Zowel Jeanette als Jerry maken fouten en proberen om het juiste te doen. Het laatste beeld is daarbij even subtiel als krachtig en laat je zeker niet onberoerd.
Becoming Astrid (vr 28 - 20.00 | zo 30 - 15.30 | wo 02 - 14.30)
Prachtige biopic over de Zweedse schijfster Astrid Lindgren die het lef had om met de conventies van haar tijd te breken, waardoor ze een passie voor fantasierijke boeken als Pippi Langkous kon ontwikkelen. Een absolute aanrader!
The Children Act (za 29 - 13.30)
Fenomenale Emma Thompson als een gerespecteerd familierechter wordt geconfronteerd met een ethisch dilemma dat verstrekkende gevolgen heeft.
Shoplifters (za 29 - 16.30 | wo 02 - 20.00)
Geniale nieuwe film van Kore-eda won de Gouden Palm. Een arm Japans gezin dat leeft van winkeldiefstallen neemt een eenzaam klein meisje op. Ze lijken gelukkig te leven, totdat een onvoorzien voorval verborgen geheimen onthult. Kritiek op de Japanse samenleving wordt bijna terloops verwerkt in een kleurrijk portret van een vertederende familie van maatschappelijke buitenbeentjes.
The Wife (zo 30 - 11.00)
Glenn Close is magistraal als de sterke vrouw die zich jarenlang heeft weggecijferd voor haar succesvolle man, maar plotseling breekt…
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.