Op vakantie: gebruik vooral je gezonde verstand!

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra.
Graciela Hoekstra. (Foto: aangeleverd)

Nu de vakantietijd is aangebroken en de reisbeperkingen voor een groot deel zijn opgeheven, wordt er weer volop gedacht aan ‘op vakantie gaan’, zowel binnen als buiten Nederland. En dat laatste geldt ook voor mij, de column voor deze editie schrijf ik zelfs vanaf mijn adres in Spanje, waar ik ieder jaar naar toe ga in de zomer. Overigens zijn in Spanje duidelijk de gevolgen van het coronavirus zichtbaar en merkbaar, zoals ook al uitgebreid in het nieuws is geweest. In winkels en supermarkten is bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht en moet je de handen ontsmetten voor het naar binnengaan. 

Verder krijg ik er gelukkig niet al te veel van mee, ik reis met de auto (overnachting in Zuid Frankrijk) en ik verblijf in een huis dat redelijk afgelegen in de natuur gelegen is. En drukke stranden, steden, et cetera, die worden sowieso al wel door mij gemeden, want ik wil vooral van de zon, de rust en de natuur genieten. En natuurlijk van het heerlijke en gezonde Mediterrane eten! En uiteraard zorg ik ook dat ik voldoende beweeg, iedere dag maak ik wel een lange wandeling langs de kust.

Waar mijn vakanties tegenwoordig bestaan uit ontspanning, yoga, bewegen en gezond eten, was dat vroeger wel anders. Jarenlang ging ik bijvoorbeeld naar Ibiza, het feesteiland bij uitstek. Dansen en drinken tot in de late uurtjes en dat dagen achter elkaar. Vaak was ik na thuiskomst zo moe, geradbraakt en afgepeigerd, dat ik daarna wel weer een nieuwe vakantie gebruiken kon. 

Ook al is dat alles voor mij inmiddels al lang verleden tijd, ik merk dat veel mensen - ook veel oudere mensen - nog steeds op min of meer dezelfde manier terugkeren van vakantie. Niet uitgerust, maar juist uitgeput. Wekenlang super ongezond geleefd, veel eten en (alcohol) drinken, nauwelijks beweging. Vaak ook veel te weinig slaap en dat ook nog eens in een heel ander slaapritme. Thuisgekomen blijkt dan opeens dat die ene favoriete spijkerbroek of het ‘maatpak’ totaal niet meer past (die uiteraard niet was meegenomen in de koffer, enkel ruim zittende elastische vakantiekleding). Niet lekker ‘in het lijf zittend’ en met veel tegenzin gaat men vervolgens weer aan het werk. Allesbehalve dus de ideale manier om weer fris aan de start te verschijnen. Terwijl de vakantie daar nu juist wél voor bedoeld is. En dan ook nog eens te bedenken dat het soms maar de enige vakantie is voor het hele jaar!

Ik zeg altijd: probeer zoveel mogelijk tijdens de vakantie een leef-ritme aan te houden dat in balans is en niet teveel afwijkt van het normale ritme. En wissel de ‘ongezonde’ momenten af met gezonde momenten. Uiteraard houd ik er ook van om lekker uit eten te gaan en dit af te sluiten met een heerlijk dessert, maar ik zorg dan wel dat ik de dag erna een lange ochtendwandeling maak, het liefst zonder of met een beperkt ontbijt. Voor mij overigens geen hardloopsessies in de hitte, dat zorgt alleen maar voor stress in het lichaam en de kans op oververhitting. 

Eigenlijk wil ik dus vooral zeggen: gebruik ook tijdens de vakantie je gezonde verstand! 

Dat laatste geldt uiteraard ook voor het zonnen. Nog steeds zijn er veel mensen die dagelijks uren achtereen in de zon liggen te bakken. Met alle mogelijke kwalijke gevolgen van dien, zoals zonschade aan de huid en huidkanker. Gebruik dus alsjeblieft een veilige en natuurlijke zonnebrandcrème (zonder een chemisch filter erin), blijf zoveel mogelijk onder de parasol, et cetera.

Tegelijkertijd is het wel goed om af en toe even (onbeschermd) de zon in te gaan, zeker wanneer de zon volop schijnt (en dat is natuurlijk vooral het geval gedurende de zomermaanden). Waarom? Vitamine D3. Dat is een zeer belangrijke en essentiële vitamine, die veel ziektes helpt voorkomen, het immuunsysteem versterkt, zorgt voor soepele spieren en botten en zo kan ik nog wel even verder gaan. Wanneer je tussen ongeveer 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het hoogst staat (er moet namelijk sprake zijn van een UV-index van minimaal 3) onbeschermd 15 tot 30 minuten - afhankelijk van het huidtype - in de zon gaat, dan maakt het lichaam via de huid Vitamine D3 aan en slaat deze op in de vetcellen. Als je dit enige tijd achtereen doet, dan heb je als het goed is een behoorlijke voorraad Vitamine D3 aangemaakt en opgeslagen. Daar doe je jezelf en jouw lichaam een heel groot plezier mee.

Ik wens iedereen een fijne en vooral ook een hele gezonde vakantie toe! 

Graciela Hoekstra. Healthy-Ageing Adviseur. Telefoon: 0628049449.

gracielahoekstra@gmail.com