Mannen, alcohol en de verslaving aan de eeuwige jeugd

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra
Graciela Hoekstra

In mijn vorige columns heb ik het thema ‘alcohol’ een aantal keren aangekaart. Alcoholgebruik is op dit moment namelijk een hot topic, mede gezien de aangescherpte Corona-maatregelen. Ik maak daarom graag van de gelegenheid gebruik om mensen bewuster te maken van hun eigen alcoholinname. Mijn column gaat immers over voeding en gezondheid en daar hoort het onderwerp alcohol zeker ook in thuis. 

Iedereen weet inmiddels door alle berichtgeving in de media dat een teveel aan alcohol (en eigenlijk ook al een geringe alcoholinname) schadelijk is voor het lichaam en de gezondheid. Toch gaan veel mensen ongestoord door met alcohol drinken. Hoe zit dit nu eigenlijk precies? Waarom is het toch zo moeilijk om te kunnen stoppen met het verraderlijke goedje? Deze fascinerende vraag houdt mij regelmatig bezig, zeker ook wanneer ik benaderd word door iemand die graag zou willen stoppen met alcohol maar daar veel moeite mee heeft. 

Een ieder heeft natuurlijk zo zijn eigen motieven om te drinken, maar je ziet over het algemeen wel vaak gelijkenissen binnen bepaalde groepen en in bepaalde kringen. Zo ook onder de seksen. Eerder heb ik geschreven over vrouwen en alcohol, ik vind dat het nu tijd is om het alcoholgebruik van mannen eens onder de loep nemen. 

Ik richt mij daarbij voor nu op de groep mannen die zich wel een borreltje kan permitteren. De mannen van middelbare leeftijd, die met, laten we zeggen, volle TEUGEN van het leven genieten en nog precies diezelfde dingen doen als toen zij twintig waren. De tijd lijkt compleet stil te staan voor deze mannen, zij worden geen dag ouder, althans dat is wat zij zichzelf graag willen doen geloven. De beginnende kalende hoofden worden subtiel bedekt met lang achterover gekamd plakkerig haar (bij weelderig haar: een zonnebril op het hoofd om de manen bij elkaar te houden). De bierbuiken worden verbloemd met trendy sjaaltjes. Voor een extra ‘stylish’ look, rijen ‘Buddha to Buddha’ armbanden om de pols. En niet te vergeten; de hippe gewatteerde korte jasjes in felle kleuren. Deze look moet dus één en al jeugdigheid uitstralen volgens de ‘succesvolle’ mannen. 

Vaak gaan zij ‘leuke’ dingen doen zonder ‘de vrouwtjes’ en dan wordt er flink op los gedronken. Populair is bijvoorbeeld het ‘Oktoberfest’ in Duitsland (een feest overigens, dat dit jaar juist vanwege de Corona-maatregelen geen doorgang vindt), daar staan deze mannen in lederhosen zichzelf vol te tanken. En na de nodige pullen bier leeg gedronken te hebben durven zij zelfs ongegeneerd te flirten met veel te jonge Duitse dames. Er is dan ook duidelijk een verband tussen alcohol en een bepaald gedrag. Want je gaat natuurlijk niet vrijwillig uren in een tent staan met lederhosen aan, een belachelijk hoedje op en enkel een colaatje in de hand. Of jouw ouderwetse dansmoves tentoonspreiden in een volle discotheek tussen allemaal jongelui in. En dan ook nog denken dat je John Travolta himself bent. Nee, dit soort dingen doe je nu eenmaal níet wanneer je géén alcohol drinkt. En juist dit gedrag werkt een extra verslaving in de hand, namelijk het verslaafd zijn aan de EEUWIGE JEUGD. Terwijl deze mannen juist, om toch maar even in het thema van deze Rodi-editie te blijven, inmiddels in de herfst van hun leven zijn aanbeland. 

Alcohol doet iets waardoor het makkelijk is om naar het verleden terug te keren. Door te drinken gaan de remmen los en kun je jezelf weer een twintiger voelen. Alleen: je bent overduidelijk geen twintig meer. En het is natuurlijk vooral erg ongezond om nog steeds dezelfde hoeveelheden te drinken zoals je ‘back then’ in de studententijd deed. Het lichaam van een vijftiger verwerkt alcohol nu eenmaal op een veel lager pitje met alle gevolgen van dien. Ik hoorde laatst een man op zijn vijftigste verjaardag zeggen: “Age is just a number”. Terwijl hij daar met z’n buik naar voren zijn biertje met grote slokken tegelijk naar binnen werkte, dacht ik bij mezelf: “inderdaad, ‘Age is just a number’, omdat jouw biologische leeftijd door de ongezonde levensstijl die je er op na houdt waarschijnlijk een stuk hoger ligt dan jouw werkelijke leeftijd”. Het flitsende ‘jeugdige’ gedrag draagt namelijk totaal niet bij aan een goede en ‘jeugdige’ gezondheid, integendeel. Sterker nog, de verslaving aan de EEUWIGE JEUGD zorgt er juist voor dat men veel eerder veroudert. Het is een wisselwerking tussen de verslaving aan het gedrag (eeuwige jeugd) en het alcoholgebruik. Want zonder alcohol geen gekke jeugdige uitspattingen en vice versa. 

Vaak vinden mannen het lastig om afscheid te nemen van de eeuwige jeugd. En van al hun vrienden die net als hen ook lid zijn van de ‘eeuwige jeugdvereniging’. Zij vinden het daarom moeilijk om de alcohol te laten voor wat het is, uit angst ook dat het leven saai wordt. Ondertussen gaat de drank steeds meer tegenstaan en zouden ze eigenlijk best wel anders willen. Het klokje tikt uiteindelijk toch écht door en de vraag is hoelang de ‘eeuwige jeugd-levensstijl’ vol te houden is. Je kunt beter stoppen op een moment dat bepaalde zaken nog terug te draaien en te voorkomen zijn. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Ik adviseer deze mannen vooral om niet langer krampachtig op een twintiger met een bierbuik te willen lijken, maar er juist voor te zorgen dat je een fitte, gezonde vijftiger wordt. Dat is namelijk veel aantrekkelijker en uiteindelijk ook veel jeugdiger, op alle fronten. Gewoon een frisse, fitte man die nooit naar de alcohol stinkt, geen kinderlijk gedrag vertoont en betrouwbaar is. Zo’n man wil iedere vrouw, toch? 

Dus laat de lederhosen, sjaaltjes en gewatteerde jasjes maar achter bij het Leger des Heils en sla Ibiza gerust maar een keer over deze zomer. Eet gezond, ga sporten en geniet van alle mooie dingen die het leven te bieden heeft. Zorg goed voor jezelf en voor de mensen die je lief hebt. Je zult zien dat je jezelf jeugdiger zal voelen dan ooit te voren.

Gezonde groet, Graciela Hoekstra 

Orthomoleculair Therapeut

Stoppen met Alcohol Coach

Mobiel: 0031628049449