Rico Verhoeven en heel Nederland werkt (en wij doen mee!)

Partnerbijdrage
Evert Hoekstra, advocaat/partner van CKH Advocaten
Evert Hoekstra, advocaat/partner van CKH Advocaten (Foto: aangeleverd)

Afgelopen week was het op de kop af een jaar geleden dat het coronavirus (ook) in Nederland zijn intrede deed. Wat volgde was een rampjaar, op uiteenlopende gebieden, vooral ook op economisch vlak. De economie piepte en kraakte, mede als gevolg van de steeds maar weer strenger wordende maatregelen. En ondanks dat er door de overheid op zeer grote schaal miljarden-kostende steunmaatregelen werden gefaciliteerd, bleef het voor sommige branches een nagenoeg onhoudbare situatie. Horeca, Retail, Evenementenbranche; het water staat inmiddels dik aan de lippen. Faillissementen en werkloosheid liggen op de loer en het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat de bedrijven ‘gaan vallen’ als dominostenen. 

Gelukkig dat in dit soort barre tijden ook altijd weer lichtpuntjes zichtbaar zijn. Denk aan gebeurtenissen die ontroeren, acties die mensen een hart onder de riem steken. Of mooie en hartverwarmende initiatieven.

Rico Verhoeven

Zoals afgelopen week, en dat zal bijna niemand ontgaan zijn: topsporter, ondernemer en inspirator Rico Verhoeven lanceerde een vacatureplatform onder de naam ‘Heel Nederland Werkt’ (www.heelnederlandwerkt.nl). Hij werd geraakt door onder meer de vele persoonlijke verhalen en posts van zijn volgers op Social Media die sinds het intreden van de coronacrisis in toenemende mate ‘gekleurd’ werden door zaken als ‘ik moest mijn bedrijf noodgedwongen sluiten’ en ‘ik ben mijn baan kwijtgeraakt’. Dit bracht hem ertoe om het platform op te richten, waarmee hij dus aandacht wil besteden aan de steeds groter wordende groep werklozen en werkzoekenden vanwege de negatieve en ingrijpende economische effecten ten gevolge van de coronacrisis. 

En Verhoeven staat daarin niet alleen, hij wordt geholpen en ondersteund door een groot aantal bekende Nederlanders, die voor dit project hun status als ‘influencers’ hebben omgebouwd tot ‘jobfluencers’. Denk onder meer aan Humberto Tan, Igone de Jongh, Ronnie Flex, Kjeld Nuis, Jandino Asporaat, Dennis Weening, Najib Amhali, Bram Krikke en Nicolette Kluijver. Al deze ‘verenigde krachten’ zorgen er inmiddels voor, dat Heel Nederland Werkt tot een prachtig, positief en inspirerend initiatief is verworden waarmee werkgelegenheid en scholing worden gecreëerd voor werkzoekenden. Alle betrokken partners en partijen die aan het platform verbonden zijn doen dit geheel belangeloos. En het succes is enorm, er staan inmiddels meer dan 250.000 vacatures online. 

Juridische vraagstukken

Bij het vinden van een baan komen ook vaak juridische en arbeidsrechtelijke vraagstukken ‘om de hoek kijken’. Denk aan vraagstukken over reorganisaties, arbeidscontracten, vaststellingsovereenkomsten, ontslag, proeftijd, verlofdagen, opzegging, ziekte, toepasselijke cao, concurrentiebeding en ga zo maar door. Daarom wilde (en wil) Heel Nederland Werkt de bezoekers van het platform ook graag de mogelijkheid van gratis eerstelijns juridisch advies kunnen bieden. Een helpdesk waar mensen met acute vragen terecht kunnen. Omdat ons kantoor goede contacten onderhoudt met Rico Verhoeven en zijn management werden wij benaderd met het verzoek of wij óók ons steentje zouden willen bijdragen. 

U zult begrijpen, dat wij niet lang hoefden na te denken. Vanzelfsprekend maken wij dit graag mogelijk en bieden óók wij de helpende hand. Dit initiatief past ook naadloos in ons beleid waar veel ruimte is voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook brengt deze samenwerking ons kantoor onder de aandacht van en in contact met de jongere generatie, een grote groep die vooral actief is op Social Media. 

Wij werken mee!

Kortom, CKH Advocaten gaat dit unieke project ondersteunen door het geven van juridisch advies. Inmiddels is een virtueel callcenter ingericht waarin de arbeidsrechtspecialisten van onze verschillende vestigingen dagelijks plaatsnemen om de werkzoekenden te helpen. 

Heel Nederland Werkt, en wij werken mee! 

Evert Hoekstra - Advocaat/Partner CKH Advocaten - www.ckh-advocaten.nl