Van Est Metals: een ijzersterk familiebedrijf

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD – Bij Van Est Metals houden ze zich al sinds 1942 bezig met het verzamelen en verwerken van allerlei soorten ijzer en metalen. Daarmee heeft het in Heerhugowaard gevestigde familiebedrijf een belangrijk aandeel in de recyclingsector. “Het oud ijzer en ijzerafval dat bij ons binnenkomt wordt verwerkt, geknipt en gesorteerd voor hergebruik in de staalindustrie”, vertelt Leo van Est, die samen met zijn broer Hein de derde generatie Van Est is die het bedrijf runt. “Daarnaast worden de materialen met oud ijzer en metalen die wij binnenkrijgen ook gesorteerd voor passende recyclemogelijkheden.”

Oud ijzer, roestvrij staal, koper, messing, brons, aluminium, zink, lood en kabels. Elke werkdag kunnen zowel particulieren als bedrijven tussen 07.30 en 17.00 uur hun materialen afleveren bij Van Est Metals. Waar mogelijk wordt het aangeleverde materiaal verwerkt voor (industrieel) hergebruik. Met behulp van de geijkte elektronische weegbrug worden vrachtauto’s tot maximaal zeventig ton gewogen. Container nodig? Ook daarvoor ben je bij Van Est Metals aan het juiste adres.

Beide voeten op de grond

Van Est Metals is de laatste jaren sterk gegroeid in zowel oppervlakte als volumes en materieel en blijft continu vernieuwen. Leo: “Reden we vijftien jaar geleden nog met één vrachtwagencombinatie rond, nu zij dat er vier. Ons geheim? We zijn constant in ontwikkeling, maar blijven altijd met beide voeten op de grond.”

Met 500 kilo ijzer op de bakfiets

No nonsens, dat is waar Van Est Metals al bijna tachtig jaar voor staat. Het begon in 1942 allemaal met opa Leo van Est, die met zijn bakfiets lopen en metalen inzamelde. Soms reed hij met wel vijfhonderd kilogram aan ijzer rond, maar zeuren deed hij nooit. Ook zijn nageslacht zul je niet snel horen klagen.

Ik kom nu bij mensen die mij al kenden als kleine jongen

Dit is een familie die weet van aanpakken! Zoon Chiel begon zijn eigen handel in oud ijzer en metaal op een 3.000 meter groot terrein in Noord-Scharwoude. Later verhuisde het uit zijn jasje gegroeide bedrijf naar de Overtoom in Heerhugowaard en namen kleinzoons Leo en Hein het stokje over. Vandaag de dag is Van Est Metals te vinden aan de Snelliusstraat, op een 1,6 hectare groot terrein. Het bedrijf is lid van de Koninklijke Metaalunie en beschikt over de benodigde keurmerken en certificeringen, zoals het MRF-keurmerk en de certificaten VCA1 en VCA2. Leo en Hein: “Inmiddels hebben we naast regionale klanten ook landelijke en internationale klanten. België, Duitsland, Van Est Metals kom je overal tegen. We zijn trots dat we dit als bedrijf in de gemeente Heerhugowaard voor elkaar hebben gekregen.”

Gewoon doen zoals je bent

Van Est Metals heeft nog altijd klanten uit opa’s tijd. Leo: “Toen ik nog een kind was liep ik altijd op de werf. Ik wilde niets liever dan werken, handelen, aanwezig zijn. Ik kom nu bij mensen die mij al kenden als kleine jongen. Dat is geweldig. Het is belangrijk dat je jouw klanten persoonlijk kent, weet waar de behoefte ligt, wat zij willen. Wij zijn er niet alleen voor onze eigen zaak, we zijn er ook om de klant werk uit handen te nemen en het contact goed te houden. Wij vinden namelijk: als je gewoon doet zoals je bent, open en rechtdoorzee, dan bouw je een ijzersterk familiebedrijf op. Wij zien u graag langskomen op de ijzerwerf. Bent u ondernemer? Bel ons dan om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Meer weten? Kijk op www.vanestmetals.nl.