Rubriek

Uit het College van B&W

Column
Rubriek: Uit het College van B&W
Rubriek: Uit het College van B&W Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

DOOR: ED BAUSCH

Kustbus

Nog niet eens een makkelijk woord, iedereen deed z’n best. De Colleges van Bergen en Castricum vinden het belangrijk dat de kustplaatsen goed bereikbaar zijn en ze willen hiermee ook proberen het autoverkeer erheen en weer terug te beperken op de topdagen. In Alkmaar kan men opstappen op Connexxion lijn 166 , die in Bergen centrum zonder overstappen onder nummer 866 verder gaat als Kustbus naar Bergen aan Zee. De bussen rijden van 10 juli tot en met 22 augustus., ieder half uur. De gemeente betaalt 50% van het tekort met een maximum van 4.750 euro. Kijk voor de dienstregeling en de betaalmogelijkheden op overal.nl/kustbus.

Branden

Een hartloper ontdekte gelukkig vorige week het begin van een duinbrand en sloeg meteen alarm, naast zijn eigen actie tegen het vuur. “Het geeft maar aan hoe alert we moeten zijn op ons eigen gedrag en als we iets ongebruikelijks zien. Want het duingebied is weer kurkdroog”, zegt burgemeester Peter Rehwinkel. “Als gemeente hebben we weer alle waakzaamheid die in zo’n periode nodig is.”

Vissersvrouwen

Het voornemen is een besluit geworden: als een uniek en eenmalig gebaar draagt het College, na een motie van de Gemeenteraad, 12.500 euro bij om de aankoop door Museum Egmont mogelijk te maken van het schilderij ‘Vissersvrouwen’. Het werk van Roeland Koning uit ongeveer 1925 wordt door de Egmonders gezien als een treffende herinnering aan een roemrijke episode. Het museum is erin geslaagd de andere helft bijeen te krijgen. Wethouder Antoine Tromp gaat 21 juni de cheque brengen.

Speel- en ontmoetingsplek bij De Schulp in Egmond-Binnen

“De weg ernaar toe bleek al één en al verbinding”, stellen wethouders Erik Bekkering en Antoine Tromp (sport). “Het was een grote wens om in Egmond Binnen te komen tot een locatie voor ontmoeting en dat gaat tegenwoordig vaak samen met bewegen.“ Dus komen er een schommel, een speeltoestel, een kabelbaan, bankjes met beweegelementen en een heus ‘fitness-station’. De wethouders prijzen de samenwerking van alle partijen, waaronder basisschool De Windhoek en jongerencentrum Joeb. De locatie is ook mogelijk geworden door een bijdrage uit het gemeentelijke sportakkoord. Begin 2022 is de plek voor jong en oud gerealiseerd.

Veteranenperk

Op 26 juni, Landelijke Veteranendag, komt Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning het openen: het Veteranenperk in het Oranjeplantsoen van Bergen, naast de Koninginneweg. Burgemeester Rehwinkel: “Er komt een perk met witte anjers en een bankje. Om er na te denken over vrijheid en wie daarvoor hun leven gaven. Het is ook voor iedereen een mooie plek om te mijmeren over onze huidige vrijheid, want die is niet gratis. Er is hard voor gestreden. Het wordt er een fijne plek voor respect en bezinning.”

Plastic, Metaal, Drinkpakken

PMD, dus. Daar krijgt iedereen een aparte, derde container voor. Behalve op sommige plekken in Egmond aan Zee, waar de tuinen soms klein zijn. Daar kunnen, naar keuze, de inwoners de container voor restafval inruilen voor die voor PMD. “Want het apart houden van dat afval helpt enorm”, zegt wethouder Bekkering. “We moeten terug van 230 naar 30 kilo per inwoner. En dat kan. Uit PMD-afval kan weer van alles worden gemaakt. Op 20 mei stemde de Gemeenteraad in met het Grondstoffenbeleidsplan. Dat maakt het mogelijk om meer aan huis afval te scheiden. In Egmond aan Zee komen er meer kleine milieuparkjes, ook voor luiers en kleine apparaten. Na de zomer krijgt iedereen een brief over de veranderingen.” Met ‘staal’ wordt blik bedoeld, zo vult de wethouder nog aan.

Sociale woningen Schoorl

Na een heel succesvolle participatieronde is de kogel door de kerk: louter sociale woningbouw, te verhuren via de SVNK. “16 grondgebonden woningen komen er op het terrein van de voormalige Oosterkimschool in Schoorl. Die wordt gesloopt en zo kunnen we een behoorlijke stap zetten voor de vele inwoners die graag op een betaalbare manier in onze gemeente willen blijven wonen. De buurt wilde er pertinent geen vrije sector-woningen. Dit is een mooi resultaat. Voor dit aantal woningen is geen bestemmingsplanprocedure nodig.” Wethouder Tromp kijkt, met steun van zijn Cultuurnota, naar vervangende ruimte voor de kunstenaars die nu in het gebouw werken.