Column Kees de Bakker

The Voice – AOW en Scandi Boek

Column
Sfeerbeeld tijdens de halve finale van The Voice of Holland.
Sfeerbeeld tijdens de halve finale van The Voice of Holland. Foto: ANP KIPPA LEVIN & PAULA

Toen ik in de jaren zeventig actief in het platenvak was, moest ik voor platenmaatschappijen CBS en later Polydor groepen uit de VS of Engeland begeleiden. Zoals de Amerikaanse groep Dr. Hook and the Medicine Show, die op de Pier in Scheveningen optrad en een hit had met Sylvia’s Mother. Of Eric Clapton in Ahoy en Carlos Santana in het Concertgebouw. Vaste gasten waren de groupies. Ze hoorden erbij en vaak was het moeilijk vast te stellen wie wie was. Sommigen waren er alleen om een handtekening te krijgen, maar velen waren ook uit op fysiek contact met de muzikanten, wilden meegaan naar hun hotel. Dit was een heel andere situatie dan wat er nu gaande is bij The Voice: nog piepjonge mensen die ambitieus zijn en een grote naam willen worden in het muziekvak. En dat lijken te moeten doen met hulp van seksuele diensten. Zoals voorgesteld door de bandleider, de regisseur en de juryleden, met hun grensoverschrijdende gedrag. In feite is The Voice een grote schandvlek voor de familie De Mol. Maar het geheel krijgt daardoor wel het karakter van een heksenjacht op Ali en Marco B. en Jeroen R die al naar Tennessee is gevlucht om in therapie te gaan. Boos moet natuurlijk ook gewoon op televisie te zien zijn. In plaats van alleen via YouTube, dat inmiddels 7 miljoen keer is gedownload. Waarmee online niet alleen jongeren, maar ook ouderen zijn bereikt volgens BNN VARA’s Verenigingssecretaris Yvette Valkenburg. Over mijn idee om er een tv-vervolg aan te geven, zegt ze. ‘Deze suggestie nemen we mee, maar ik kan niet beloven dat we het programma lineair zullen uitzenden.’

AOW

Dan een heel ander onderwerp: de ontkoppeling van de AOW, de Algemene Ouderdomswet, van het minimumloon lijkt me een slechte zaak. Wanneer je je hele leven zelfstandig bent geweest, heb je nauwelijks geld om iets opzij te leggen. Je investeert in je zaak, zoals ik dat 35 tot 40 jaar heb gedaan. Dat betekent dat je pensioen louter bestaat uit AOW en daar moet je het mee doen. Waarom zou je niet hiervoor naar het Malieveld gaan op een mooie zondag als 13 februari, bedenk ik. En daarbij alle AOW’ers uit te nodigen. Er hoeft niet afgewacht te worden om af te wachten of het kabinet hier werk van maakt. Het was PvdA-voorman Willem Drees die in 1947 als minister van Sociale Zaken de noodwet Ouderdomsvoorziening maakte. Tien jaar later in 1957 omgevormd tot de AOW. Elf jaar later bezocht ik hem in de Beeklaan in Den Haag om te discussiëren over de Politionele Acties. Hij reageerde na een discussie met mijn vader daarover, die zei een brief naar Drees te zullen schrijven. Hier ligt dus een gouden kans voor de PvdA en de Ouderenbond ANBO om zich te profileren.

SCANDIBOEK

Deze maand staat in het teken van het Scandiboek en met name die van de Scandinavische thriller. Hoge kwaliteit met veel psychologie. Initiatiefnemers zijn uitgeverijen A.W. Bruna en Cargo. Voor de Bibliotheekdienst bespreek ik een van de toppers: Paradijs – Paradijs City eigenlijk – van Jens Lapidus over een zogeheten afstandswijk Järva in Stockholm, waar de merendeels Arabische meerderheid het voor het zeggen heeft. De minister van Binnenlandse Zaken Eva Basarto Henriksson is na een redevoering ontvoerd. Emir Lund mag zijn gevangeniscel verlaten om de minister terug te brengen bij haar gezin. Hij komt zelf uit de wijk Järva. Het is een bloedstollend geschreven boek, dat zich in zes dagen afspeelt. Van Lapidus heb ik al zijn werk gelezen, maar dit is wel een topper, een aanrader. Ik zie er nog naar uit om IJskring van de Fin Max Seeck te lezen en Slagzij van Horst Enger, het derde gezamenlijke boek van de twee Noorse thrillerschrijvers Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Ik heb de CPNB gesuggereerd om volgend jaar een maand van het Scandinavische thrillerboek te organiseren, maar helaas, men vindt dat de uitgevers dat individueel moeten doen, zo schreef Sander Verheijen namens Hebban, een actieve lezerssite voor boekenliefhebbers, nu onderdeel van de CPNB.

Afbeelding
Afbeelding