De Open Monumentendag komt er weer aan.
De Open Monumentendag komt er weer aan. ((Foto: Archief))

Open Monumentendagen: gratis folder ligt klaar

  Cultuur

BERGEN - De jaarlijkse folder voor de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is gratis af te halen in het gemeentehuis, de bibliotheek en de VVV-informatiepunten. Het landelijke thema van de Open Monumentendagen dit jaar is: 'Plekken van Plezier' en die zijn er in deze regio volop! Denk aan de prachtige buitenplaatsen, de badplaatsen, historische landschappen, musea, muziektenten, bioscopen, midgetgolfbanen, uitspanningen en nog veel meer.

Veel vrijwilligers in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben zich ingespannen om er een gevarieerd en interessant weekend van te maken. Stap op de fiets en ga ook eens kijken in de nog niet zo bekende naastgelegen gemeente! Het Back to the sixties festival, dat zondagmiddag 15 september rond de Ruïnekerk wordt georganiseerd organiseert rock & roll-dansdemonstraties en workshops. Iedereen kan mee dansen met een band. Vrijwilligers laten zich voorzien van vetkuiven en suikerspinkapsels. Wie wil, kan zich onder de handen van een kapper zo'n coiffure laten aanmeten. De manifestatie wordt om 13.30 uur geopend door burgemeester Hetty Hafkamp, die zich in gepaste kleding zal presenteren. Inlichtingen via promoteam@hvb-nh.nl.

Aan het historische Kerkepad, dat ooit het begin vormde van de Oudburger Doodweg, ligt verscholen in het groen de Midgetgolfbaan 'Merelhof'. Het is een van de oudste banen van Nederland, gesticht in 1954 en dus al meer dan een halve eeuw een 'plek van plezier'. Midgetgolf is een variant van het grote golfspel, maar dan op miniatuurformaat. Op zondagmiddag verzorgt de exploitant van de midgetgolfbaan rondleidingen over het terrein. Het zeventiende-eeuwse raadhuisje van Groet geldt als het kleinste van Nederland. Ter gelegenheid van Open Monumentendag is in de 'Witte huisjes' onder meer een maquette te bezichtigen van de verdwenen stolpkerk van Camperduin. De kerk van Camperduin werd verwoest tijdens de Engels-Russische invasie van 1799. Kijk voor meer info op www.scoronlo.nl.

Extra informatie is te vinden op de gemeentewebsite www.bergen-nh.nl en die van de landelijke stichting Open Monumentendag, www.openmonumentendag.nl.

Meer berichten