Een andere trekker voor de pinck 2

Cultuur
Afbeelding
Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - De Egmonder Pinck - Claes Teunisz - wordt vanuit het Maritiem Centrum Egmond naar het strand gebracht en na een evenement daar weer teruggebracht. Dat gebeurt vanaf nu met een andere trekker. Voor wie het niet weet: de Egmonder Pinck is een reconstructie van een platbodemvissersvaartuig van rond 1670.

Door: Jan Sander

Er is onderling lang in de pinckploeg over gesproken om een ander trekker aan te schaffen. De huidige trekker is al een bejaarde dame 80 jaar oud en doet het nog steeds. Maar met de ouderdom komen er toch gebreken o.a. olie lekkage, niet meer waterdicht, moeilijk schakelen, lier moeilijk te bedienen enz. Nu is alles te repareren, maar er komt toch eens een eind van wat mogelijk is voor ons. Het ontbreekt ons aan de juiste gereedschappen om b.v. de olielekkage te verhelpen of de lier geheel te demonteren enz. en dan is de trekker ( een D 4 Caterpillar) nog steeds 80 jaar oud. We hebben internet afgeschuimd, er zijn 2 man in Westkapelle naar een Caterpillar Challenger wezen kijken maar ze schrokken van de prijs die geboden werd en dan niet eens waterdicht. Buiten andere eisen waren de 2 belangrijkste eisen nl. waterdichtheid en een stevige lier. Er stond een goede rupstrekker met lier ergens in Limburg, maar de prijs, wat een geld dan waren we meteen blut geweest.

Dankzij een tip kwamen we in contact met een TD man van de KNRM. De trekker van “de Cocksdorp” op Texel was vervangen en stond te koop. Er werd een soort brochure gemaakt over de pinck met een verzoek tot gunning om deze trekker te mogen kopen. De prijs was heel redelijk Toen kwam alles opeens in een stroom versnelling. Er waren meer gegadigden, dus we hapten toe. Het bedrag werd door onze penningmeester voldaan. Nu had al eerder iemand eens tegen mij gezegd, ik wil eens wat leuks doen voor de pinck. Toen hij hiervan hoorde heeft hij contact gezocht met onze penningmeester en een flink bedrag overgemaakt. Waarvoor wij hem heel erg dankbaar zijn.

We zijn op een zaterdag wezen kijken, hebben de reserve tracks meegenomen, de trekker opgemeten met oog op het vervoer met een dieplader. Een van onze vrijwilligers is nl. werkzaam bij Dura Vermeer, een wegenbouwbedrijf die o.a. klus heeft op Texel zodoende kon er een dieplader geregeld worden om de trekker naar Egmond te brengen. We zijn beide sponsors heel erg dankbaar. We zitten nu zogezegd “voor een duppie op de eerste rang” Uiteraard hebben we wel het e.e.a. te doen aan deze trekker. Hier en daar roestplekken, sommige onderdelen goed smeren, andere kleuren enz. om de trekker dus “des Pincks” maken en heel belangrijk, we gaan er 50 jaar op vooruit.

Nogmaals onze dank aan deze sponsors en de inzet van onze vrijwilligers die o.a. -om niet- effe naar Westkapelle reden, een leuk ritje was het commentaar

Afbeelding