Natuurgedicht Henriëtte Henskens: Waar ga je heen?

Cultuur
''De mier op onze schoen is een dappere soldaat die het nest verdedigt''
''De mier op onze schoen is een dappere soldaat die het nest verdedigt'' Foto: Jan van Heerwaarden

BERGEN - Tijd voor een prachtig nieuw natuurgedicht van Henriëtte Henskens. Ditmaal een gedicht over de bosmier.

Waar ga je heen?

Natuurgedicht van Henriëtte Henskens

‘’De foto bij mijn gedicht is van boswachterszoon Jan van Heerwaarden. Hij vertelt: ‘De mier op onze schoen is een dappere soldaat die het nest verdedigt. De rode bosmier kan bijten en spuit dan mierenzuur in de wond door zijn achterlijfje te krommen. Hoofdbestanddeel van de mierenhoop zijn de dennennaalden. Deze zijn goed isolatiemateriaal. De mieren wonen in de winter tot circa een meter onder de mierenhoop. Daar is het lekker warm. In de duinen leven wel 26 soorten mieren.
Als mieren zich ergens niet lekker voelen, proberen ze te verhuizen. Bijvoorbeeld als hun omgeving is verdwenen, zoals in gekapt bos. Ze sturen verkenners uit, die zoeken naar een betere plek. Gaat het ze lukken?’’

Waar ga je heen?

pas op, dit is mijn pad ik stap misschien op je. waar ga je heen? zo klein als je bent zie ik je ogen niet, toch weet je het en je ziet, je ruikt vooral maakt geluidjes met je kornuitjes kunt horen met je pootjes verdwijnt in een gang van de mierenhoop werkt in het algemeen belang de hele coöperatie heeft zelfs gangen voor de ventilatie! Al die mieren weten precies wat ze doen.

Héé beestje, wat doe
je dan op mijn schoen?

Henriëtte Henskens