SchoK: hoge kwaliteit en lage drempels - Schoorlse Kunsten verrast publiek met grote diversiteit aan kunst

  Nieuws

SCHOORL – Genieten van verschillende kunstvormen kan donderdag 12 tot en met zondag 15 juni tijdens Schoorlse Kunsten (SchoK) dat om het jaar wordt georganiseerd. De gratis toegankelijke kunstmanifestatie, met uiteenlopende projecten, installaties, exposities, voorstellingen, performances en concerten op 24 verschillende locaties in de omgeving van Schoorl, blijkt ook buitenlandse kunstenaars aan te trekken. "De kwaliteit van SchoK is hoog, maar de manifestatie is evengoed laagdrempelig, voor zowel de kunstenaars als het publiek", vertelt Jaap Borgers, bestuurslid van het eerste uur.

Circa 135 kunstenaars uit binnen- en buitenland geven dit jaar inhoud aan Schoorlse Kunsten. SchoK heeft geen commerciële insteek. Het gaat hoofdzakelijk om interactie tussen kunstenaars onderling én kunstenaars en het publiek. "De kunstenaars komen in de eerste plaats naar Schoorl om zich te manifesteren, en niet met de intentie om hun werk te verkopen", vult mede-bestuurslid Joop Hollanders aan. "Dat is zelfs in veel gevallen onmogelijk. Zo worden bijvoorbeeld enkele installaties die speciaal voor SchoK zijn gemaakt na de manifestatie weer afgebroken."

Over grenzen

Het publiek kan tijdens Schoorlse Kunsten genieten van professionele kunst in de breedste zin van het woord. Die kan variëren van beeldende kunst, literatuur en poëzie tot theater, film, vertellingen, concerten en installaties, veelal aangepast aan de locatie waar geëxposeerd wordt. Voor kunstenaars biedt de manifestatie een geweldig platform, om ideeën uit te wisselen maar ook om een samenwerking met anderen aan te gaan. Klassiek zangeres Karin ten Cate werkt bijvoorbeeld samen met rhythm 'n blues gitarist Arthur Ebeling. Zij kijkt niet alleen over de grenzen van verschillende genres, maar heeft ook een internationale binding met de Portugees João Godinho. "Je valt van de ene verrassing in de andere", belooft Borgers.
Verjongen

In 1997 werkten nog uitsluitend mensen mee die een link met Schoorl hadden. Inmiddels leveren twaalf buitenlandse kunstenaars een bijdrage. In veertien jaar tijd heeft SchoK zich voortdurend ontwikkeld. Bij een vroege editie werd Canto Ostinato al eens uitgevoerd. Het inmiddels beroemde stuk van Simeon ten Holt staat nu weer op het programma, maar dan uitgevoerd met computer en geprojecteerd beeld. Deelnemers worden geselecteerd op professionaliteit en inhoud. En ook voor jonge, pas afgestudeerde kunstenaars biedt SchoK een uitstekend podium. Borgers: "Zij komen met allerlei nieuwe ideeën. Dat is goed want zo blijft SchoK zich als kunstmanifestatie verjongen."
Kijk voor meer informatie op www.schoorlsekunsten.nl of www.facebook.com/SchoorlseKunsten

Meer berichten