Kunstpaard gerepareerd en 'hufterproof' - 'Het paard is echt gemaakt voor deze plek'

  Nieuws
(Foto's: Marja Bak-Aal)
(Foto's: Marja Bak-Aal) (rodi.nl)

EGMOND AAN ZEE - Het veelvuldig bekladde en vernielde kunstpaard bij de entree van Egmond aan Zee is terug van weggeweest. In de zomer haalde de gemeente het kunstwerk weg na de zoveelste vernieling. Inmiddels is het gerepareerd en 'hufterproof 'gemaakt.


Blauw, roze, gestreept en vernield. Het kunstpaard heeft inmiddels een bont verleden. In de regio Alkmaar staan meerdere van dit soort paarden. Ze maken onderdeel uit van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de verschillende gemeentes met elkaar verbindt.

Stairway To Ringo


Maar 'Stairway To Ringo', zoals het witte paard met blauw hondje in Egmond aan Zee heet, is het enige onderdeel van de kunstroute die steeds te lijf wordt gegaan. De laatste keer werd geprobeerd het hondje er af te slopen. Volgens Ben Raaijman van de Paardenparade is dat toen niet gelukt. Hiermee is ook gelijk het mysterie van het verdwenen hondje opgelost. Het is uit voorzorg toen verwijderd. Daarna haalde de gemeente het hele paard weg. Sinds vorige week staat het maagdelijk witte paard weer bij de ingang van het kustdorp. Gerepareerd en hopelijk 'hufterproof'. "Hij is nu van massief beton en het hondje is van gietijzer", legt Raaijman uit. "Dus dat is minder makkelijk stuk te maken." Het paard alleen weegt nu 1.500 kilo, met sokkel en al zelfs 5.000 kilo.

Terugkeer


Kunstenares Hellen van Meene is blij dat het paard weer terug is. Ze is nog altijd verdrietig om de vele vernielingen. "Ik heb hier samen met een hoop vrijwilligers hard aan gewerkt. Omdat de terugkeer ook door Egmonders gesteund werd, is het prachtig dat de gemeente er voor gezorgd heeft dat het er weer staat. Het paard is ook echt gemaakt voor deze plek." De kleuren zijn ook heel bewust gekozen. Het wit betekent zuiverheid, een nieuw begin en is ook een eerbetoon aan de vuurtoren in het dorp. Het blauw komt van de 'blauwe paal', een grenspaal, die naast het paard staat. En paarden en honden zijn onlosmakelijk verbonden met Egmond. Je ziet ze op het strand, maar denk ook aan de reddingsbrigade-paarden van vroeger." De diepere bedoeling van het grote witte paard met het kleine hondje dat via een laddertje op z'n rug terecht is gekomen, wil Van Meene nog graag uitleggen. "Hoe klein je ook bent of hoe onbetekenend je je voelt. Je kunt met de juiste middelen toch op dat paard terecht komen. Je kunt grote dingen bereiken in je leven. En dat wens ik ook iedereen toe."

Veel reacties


De terugkeer van het kunstpaard is niet onopgemerkt gebleven in Egmond aan Zee. Op de Facebookpagina 'Je bent een Derper' stromen de reacties binnen. Negatief én positief. Hellen van Meene gaat uit van een positief scenario voor de toekomst. "Ik ga van het goeie uit. Dat ze hun lol gehad hebben. Ze weten nu dat het paard hier hoort en ik hoop dat ze dat accepteren."

Grappen


Het kunstwerk stond nog geen dag op z'n oude stek bij de ingang van het kustdorp of hetwas al op Marktplaats geplaatst. Die ludieke actie was het idee van iemand die zich op de veilingsite 'Derper' noemt. De Marktplaatsadvertentie is inmiddels een paar honderd keer bekeken. De aanbieder schrijft erbij: 'Zo goed als nieuw, gratis af te halen bij de blauwe paal.'
i.s.m. Nieuwspartner NH

Meer berichten