-

Nieuws
Peter Lassooy, burgemeester Hafkamp en Abt Gerard Mathijsen bij de opening. (Foto: Jaimy Tuls)
Peter Lassooy, burgemeester Hafkamp en Abt Gerard Mathijsen bij de opening. (Foto: Jaimy Tuls) rodi.nl


Brouwerij Egmond feestelijk in gebruik genomen
Lamoraal krijgt zijn eigen bloedrode biertje
EGMOND AAN DEN HOEF - Abt Gerard Mathijsen en burgemeester Hetty Hafkamp gaven zaterdag 17 februari het startsein voor Brouwerij Egmond. Op bedrijventerrein 'De Weidjes' werd de hal met spiksplinternieuwe ketels, met een productie capaciteit van 350.000 liter per jaar, geopend en door de Abt gezegend met wijwater uit de put op de Adelbertusakker.

Abt Mathijsen klom samen met burgemeester Hetty Hafkamp naar het bordes waar brouwmeester Albert Hoffmann de maischketel opende. De abt goot het heilige water in de ketel en de burgemeester deed er een extra gift hop bij. Dan slaan zij beiden op de rode knop en klinkt het aanzwellende geluid van machines. Het brouwen kan beginnen! Tot nu toe werd het Egmondse bier, Sancti Adalberti, in België gebrouwen. Vanaf heden mag het dus met recht Egmonds bier heten. Ter gelegenheid van het Lamoraal jaar én de opening van de nieuwe Brouwerij wordt een heel speciaal bier gebrouwen.

Graaf zonder hoofd

Het nieuwe bier is opgedragen aan graaf Lamoraal van Egmond die 450 jaar geleden werd onthoofd op de Grote Markt in Brussel. 'Vaarwel prins zonder land', sprak graaf Lamoraal. 'Vaarwel graaf zonder hoofd' sprak prins Willem van Oranje. Dat wordt de naam van het bier dat een bloedrode kleur krijgt en een bittere nasmaak. Op de dop staat de kop van Lamoraal en men krijgt een flesopener cadeau met dezelfde tekst: 'Vaarwel graaf zonder hoofd'. Bij ieder flesje dat wordt geopend wordt Lamoraal als het ware onthoofd. Vanaf 5 juni is het nieuwe bier verkrijgbaar in de Egmonden.

Peter Lassooy, burgemeester Hafkamp en Abt Gerard Mathijsen bij de opening. (Foto: Jaimy Tuls)