Gratis compost scheppen - Ingezameld gft terug naar inwoners

  Nieuws
Wel zelf even een schep meebrengen en zakken of aanhanger. (Foto: aangeleverd)
Wel zelf even een schep meebrengen en zakken of aanhanger. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BERGEN - Gft scheiden loont: HVC en de gemeenten leveren gratis compost aan de inwoners, gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit-, en tuinafval. De actie gaat zaterdag 17 maart van start, per gemeente verschillen de afhaaltijden.
Bij het gemeentedepot aan de Oosterdijk in Bergen kunnen inwoners zaterdag 17 maart tussen 9.00 uur en 11.00 uur compost scheppen. Zolang de voorraad strekt. Voor alle gemeenten geldt: zelf een schep meebrengen en zakken of aanhanger. Dek de aanhanger wel af met net of zeil, dat voorkomt een boete.

Gft is grondstof

De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval. Van iedere volle container van 140 liter kan 15 tot 20 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Afval is dus geen afval, maar een waardevol product als het goed gescheiden wordt. Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak. En dat is zonde want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Op www.compostdag.nl is meer informatie te vinden over de Compostdag.

Meer berichten