Bergen gaat voor aardgasvrije nieuwbouw

  Nieuws
De gemeenten in Noord-Holland Noord hebben met elkaar afgesproken dat ze zoveel mogelijk nieuwbouwprojecten al aardgasvrij willen realiseren. (Foto: Paul Apeldoorn Fotografie)
De gemeenten in Noord-Holland Noord hebben met elkaar afgesproken dat ze zoveel mogelijk nieuwbouwprojecten al aardgasvrij willen realiseren. (Foto: Paul Apeldoorn Fotografie) (rodi.nl)

BERGEN - Bergen en 16 andere gemeenten in Noord-Holland Noord hebben vorige week een statement aardgasvrije nieuwbouw getekend. Daarin spreken zij de ambitie uit om alle nieuwbouwprojecten aardgasvrij te realiseren en alle wettelijke mogelijkheden daarvoor in te zetten. De ondertekening vond plaats tijdens het symposium Aardgasvrij Bouwen in Heerhugowaard. Hiermee heeft de hele provincie Noord-Holland zich als eerste provincie uitgesproken voor aardgasvrije nieuwbouw.


Op landelijk niveau is in de Energieagenda vastgelegd dat in Nederland in 2050 de energievoorziening bijna volledig duurzaam moet zijn. Binnenkort wordt de Warmtewet gewijzigd waardoor het ook niet meer verplicht is om een aansluiting te hebben op het aardgasnet. In plaats daarvan ontstaat een warmterecht. Vooruitlopend op deze wijzigingen hebben de gemeenten in Noord-Holland Noord nu met elkaar afgesproken dat ze zoveel mogelijk nieuwbouwprojecten al aardgasvrij willen realiseren. Daarmee geven zij duidelijkheid aan ontwikkelaars, bouwende partijen en inwoners en ontstaat een gelijk speelveld en eenduidig beleid in alle gemeenten. Wethouder Odile Rasch: "Dit is een mooie stap naar een duurzame toekomst voor onze regio. Door hier samen voor te gaan, willen we de bouwsector bewegen om aardgasvrij wonen mogelijk te maken. In de gemeente Bergen gaan we de aankomende jaren extra woningen bouwen. Het is heel logisch om die aardgasloos op te leveren."

Hele provincie voor


Op 1 februari 2018 is een intentieovereenkomst aardgasvrije nieuwbouw door de Metropoolregio Amsterdam getekend. Met de ondertekening van dit statement in Noord-Holland Noord heeft de hele provincie Noord-Holland zich als eerste provincie uitgesproken voor aardgasvrije nieuwbouw.

Meer berichten