Wat gebeurt er nou eigenlijk bij ons ! - `Ik wil mensen aan het lachen maken`

Nieuws
Manon met haar boek temidden van man Jan, zoon Jon en dochter Jody. (Foto: Marja Bak-Aal)
Manon met haar boek temidden van man Jan, zoon Jon en dochter Jody. (Foto: Marja Bak-Aal) rodi.nl

EGMOND AAN ZEE – Manon Hille is haar hele leven al geïnteresseerd in taal en dialecten. Zes jaar geleden trok ze de stoute schoenen aan en schreef een boek. “Een humoristische dorpsroman”, noemt ze het zelf. Door persoonlijke tegenslagen verdween het boek op de plank. “Mijn jongste zoon is verongelukt, mijn man en ik kregen gezondheidsproblemen en werden gedwongen om te verhuizen.”


Haar psycholoog raadde haar enige tijd geleden aan met het boek aan de slag te gaan. “Je hebt een zware tijd achter de rug. Probeer iets te vinden waar je weer positieve energie uit kunt halen”, zei hij. Manon nam zijn raad ter harte en kon vorige week haar boek presenteren aan een select gezelschap familie, vrienden en bekenden.

Dialect


De titel van het boek is ‘Wat gebeurt er nou eigenlijk bij ons!‘ en handelt over een dorp in Drenthe in de dertiger jaren. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in taal,” legt Manon uit. “En dan met name dialecten. De setting is een dorp in Drenthe waar in de Eerste Wereldoorlog heel veel Brabanders heen zijn getrokken, die daarna gebleven zijn. Het Brabantse dialect is geweldig! Er zit ook heel veel humor in. Die humor komt in het hele boek terug. Ik wil de mensen aan het lachen maken. Dat is wel gelukt, want iedereen die het boek gelezen heeft zegt dat ze zich rot gelachen hebben.”

Fantasie


Taal, humor, dialecten, schrijven, schilderen en andere creatieve uitingen – allemaal bezigheden waar Manon zich graag mee bezig houdt. “Ik ben een doenig mens”, zegt ze. “En ik heb een rijke fantasie. Alle personages uit het boek zijn fantasiefiguren die ontstaan zijn tijdens het schrijven. Als een rode draad loopt het leven van Johanna, die uit Brabant komt, door het verhaal. De roomse Brabanders leven genoeglijk samen met de protestantse Drenten. Voor de cover van het boek heb ik daarom een schilderij gemaakt met aan de ene kant een katholieke, en aan de andere kant een protestantse kerk .”

Derper dialect


Manon heeft diepe wortels in Egmond aan Zee. “Vanaf mijn vierde jaar kwamen we hier elk jaar een maand op vakantie. Dan kreeg ik les in het Derreper dialect van Engel Dop. Tijdens mijn studie kwam ik stage lopen in het koloniehuis, leerde daar Jan kennen, in 1967 trouwden we en zijn op de Voorstraat gaan wonen”, legt ze uit. “In 1974 moesten we voor het werk van mijn man verhuizen naar Hilversum, daar heb ik 23 jaar gewoond, maar ik heb ook 23 jaar enorme heimwee gehad. Terug in Derp vroeg Jaap Eeltink me of ik tijdens zijn vakantie een gastcolumn wilde schrijven voor zijn vaste rubriek ‘Wat zegge we’ in het Contact. Dat heb ik toen gedaan en laatst kwam ik nog weer het verhaal over ‘Montinjac’ tegen. Heel leuk, die combinatie van humor en het Derreper dialect. Wel moeilijk om te schrijven trouwens. Ik heb toen heel veel adviezen gehad van Fie Rozing en andere oudere Derpers.”
Het boek, dat uitgegeven is door Pirola, is vanaf heden te koop bij Dekker & Dekker in Egmond aan Zee, de Eerste Bergensche boekhandel en Boekhandel Thomas in Bergen en Boekhandel Leijsen (Bruna) in Schoorl. Ook is het te bestellen bij de schrijfster via email manonhille@outlook.com