Beste debuut bekroonde film in Cinebergen

Nieuws
Jusqu’à la garde. (Foto: aangeleverd)
Jusqu’à la garde. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

Deze week bij Cinebergen het sensuele Ava, waarin de jonge Ava te horen krijgt dat ze blind zal worden, maar toch besluit het beste van haar zomer te maken. De grofgebekte, maar talentvolle kunstschaatsster Tonya Harding raakt in I, Tonya in opspraak wanneer haar belangrijkste rivale fysiek wordt aangevallen. Het dubbel onderscheiden Jusqu’à la garde laat onomwonden doch subtiel zien hoe de 12-jarige Julien heen en weer geslingerd wordt tussen zijn moeder die de volledige voogdij over hem opeist en zijn protesterende vader. De humoristische nieuwe film van de makers van Chicken Run en Wallace and Gromit, Early Man (NL), gaat over een groep holbewoners die hun dorp terug wil winnen met een potje voetbal. Vader Alex de Ronde schetst in Doof Kind een ontroerend portret van zijn dove zoon Tobias, die zijn draai in het leven gevonden heeft en zichzelf bepaald niet zielig vindt.
Ava (do 22 - 20:00 | ma 26 - 20:00)
Tiener Ava heeft een oogziekte, die haar blind zal maken. Ava’s moeder Maud probeert haar 13-jarige dochter te steunen en belooft dat ze er samen de beste zomer van hun leven van gaan maken. Maar Maud is een emotionele windvaan. Ava is op zichzelf aangewezen en gaat een opwindend avontuur aan met de oudere Juan. Op hun eigen manier maken ze er een onvergetelijke zomer van. Hun bijzondere belevenissen zijn door cameraman Paul Guilhaume vastgelegd in sensuele beelden, die de zilte geur van de zeekust de bioscoop in brengen.
I, Tonya (vr 23 - 14:30 | za 24 - 20:30 | di 27 - 20:00)
Het zowel aandoenlijke als hilarische I, Tonya is gebaseerd op het ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal van een van de grootste sportschandalen uit de Amerikaanse geschiedenis. Als waar natuurtalent lijkt de grofgebekte kunstschaatsster Tonya Harding het ver te gaan schoppen, maar wanneer haar grote concurrente Kerrigan wordt aangevallen en daarbij gewond raakt, komt daarbij ook Tonya in opspraak. Margot Robbie schittert als de uitgejoelde Tonya Harding, met aan haar zijde een fenomenale Allison Janey (Oscar beste vrouwelijke bijrol) als haar dominante moeder.
Jusqu’à la garde (vr 23 - 20:00 | zo 25 - 20:00 | wo 28 - 20:00)
In deze in Venetië met zowel de prijs voor beste regie als beste debuut bekroonde film zien we hoe Julien, de 12-jarge zoon van Miriam en Antoine, zonder scrupules door zijn vader gemanipuleerd wordt in diens poging weer binnen te dringen in het leven van zijn ex-vrouw. Miriam wil alleen-voogdij op grond van intimidatie en geweld, en alhoewel ook Julien heeft aangegeven zijn vader niet meer te willen zien, besluit de familierechter dat Antoine recht heeft op contact met zijn zoon, omdat niet duidelijk is wie van de ouders de waarheid vertelt. Een prachtig vertolkt drama, dat door Legrands subtiel observerende filmstijl veel ruimte laat aan ieders persoonlijke emoties.
Early Man (NL) (za 24 - 16:30 | zo 25 - 15:30)
Holbewoner Dug leeft tevreden met zijn stamgenoten nog in de steentijd. Totdat de machtswellustige Lord Nooth, die al in de bronstijd leeft, de vallei overmeestert voor het delven van grondstoffen. Dug en zijn stamgenoten komen in de bronstijd terecht waar ze kennismaken met brood en voetbal. Dug bedenkt een plan: hij daagt het elftal van overbetaalde voetbalvedettes uit om het op te nemen tegen de primitieve holbewoners. De winnaar krijgt de vallei. Dug heeft maar één probleem: de holbewoners kunnen (nog) niet voetballen. Zoals je van Nick Park en zijn Aardman Studio mag verwachten is het een idioot verhaal, boordevol grappen en grollen.
Doof Kind (zo 25 - 11:00)
“Een film die alleen maar over mijn leven gaat is niet interessant, toch?”, zegt Tobias tegen zijn vader en filmmaker Alex de Ronde. Tobias heeft nog niet door hoe inspirerend het is dat hij zich als dove jongen tot een geluksvogel heeft weten te ontwikkelen. Wat het verhaal van Tobias ons vooral leert, is dat een handicap geen beperking hoeft te zijn als je familie – en vervolgens jijzelf – accepteert dat je bent zoals je bent. Voor Tobias ontpopt zijn doofheid zich dan ook als een mooie wereld vol mogelijkheden. Een hartverwarmende film over de kracht van liefde en de veerkracht van een kind.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl.