Festival Karavaan speelt oer-opera Aardappelvreters - In Egmond aan den Hoef van 31 mei tot en met 9 juni

  Nieuws
Festival Karavaan speelt oer-opera Aardappelvreters. (Foto: Bowie Verschuuren).
Festival Karavaan speelt oer-opera Aardappelvreters. (Foto: Bowie Verschuuren). (rodi.nl)

EGMOND AAN DEN HOEF - Kalverfraude, fipronileieren en boeren op zoek naar een vrouw: de agrarische wereld is volop in het nieuws. Maar hoe gaat het nu echt met de Nederlandse boer? Muziektheaterhuis Silbersee, Gouden Haas van regisseur Gienke Deuten en Slagwerk Den Haag maken samen de oer-opera Aardappelvreters waarin de romantiek van het vrije boerenleven botst met de harde realiteit van regelgeving en industriële schaalvergroting. Aardappelvreters is te zien op Festival Karavaan in Egmond aan den Hoef en op Oerol, beide keren op locatie bij een boerderij.
Aardappelvreters neemt het publiek mee naar het erf van een boerenfamilie. Na het overlijden van hun moeder komen de kinderen bijeen voor het verdelen van de erfenis. Waar Broer altijd op de boerderij is blijven wonen en werken, trok Zus naar de stad. Hun reünie dreigt nu uit te lopen op een clash van werelden. Bij de confrontatie tussen de kinderen, de raadsels rondom de dood van Moeder en de zorgen over de toekomst van de boerderij, blijft er een ding overeind: een boer geeft nooit op.

Nieuwe taal

Waar Van Gogh in zijn wereldberoemde schilderij De Aardappeleters (1885) het harde boerenleven portretteerde, slaan nu Silbersee, Gouden Haas en Slagwerk Den Haag de handen ineen om een lans te breken voor de hedendaagse boer. Toneelschrijver Jibbe Willems ontwikkelde voor zijn libretto een nieuwe taal voor de boer: het Bauerlans, een poëtische variant op het Nederlands. De internationaal vermaarde componist David Dramm, die eerder ook tekende voor de muziek van Wij gaan op Berenjacht (Silbersee/ Theater Sonnevanck), componeerde samen met het performersteam nieuw werk dat varieert van klassieke aria’s tot fanfaremuziek en van Brechtiaanse liederen tot koren om op mee te deinen.
Boerenbestaan

Aardappelvreters is een oer-opera waarin acteurs, zangers en musici gezamenlijk het boerenbestaan muzikaal vormgeven. Verschillende genres komen aan bod: van spoken word tot opera, chansons en meer. Een bijzondere rol is weggelegd voor de vermaarde alt/mezzosopraan Hebe Dijkstra (1941) als Moeder. Met haar grote staat van dienst in de Nederlandse en internationale operawereld heeft zij een bijzondere plek in de cast van Aardappelvreters. Zij zal de moederrol dubbelen met haar dochter Fanny Alofs. Na Dijkdrift uit 2016 is Aardappelvreters het tweede deel in de oer-opera trilogie van Silbersee, die ontwikkeld wordt in samenwerking met Oerol. De cyclus bestaat uit drie opera’s in een nieuwe oer-Hollandse vorm, waarin de wind, het ruisen van de zee en het aards geploeter van de mens centraal staan. Jibbe Willems is de vaste librettist van de trilogie.
Credits Aardappelvreters: artistieke leiding | Romain Bischoff, Gienke Deuten | regie Gienke Deuten | muzikale dramaturgie Romain Bischoff | muzikale leiding Slagwerk Den Haag Fedor Teunisse |libretto Jibbe Willems | compositie David Dramm m.m.v. het collectief| muziek, zang en spel Fanny Alofs, Hebe Dijkstra, Pepe García, Sterre Konijn, Arnout Lems, Joey Marijs, Niels Meliefste, Björk Nielsdottir, Anne Stam, Guus van der Steen | scenografie Marlies Schot | kostuums Carly Everaert| artistiek assistent Juliette van Ingen | artistiek producent Esther Dikkers

Meer berichten